Ограничете екраните на децата, общуването ще развие речта им

Живата реч и мимиката на лицето ги стимулират

28 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако искате детето да проговори на време и да се развива правилно, ограничете престоя му през екраните. Общувайте активно, съветва логопедът Весела Петрова, която практикува в Пловдив. Съветите ѝ бяха отправени към родителите при стартиране на кампанията „Логопеди с добро сърце“.

Според специалистката все повече и по-често родителите се тревожат за забавянето на говорните умения на децата и това е един от честите поводи да се обръщат за помощ към специалист. Има обаче и родители, които отричат проблема, а забавянето го задълбочава, обясни тя в интервю пред БНР.

„До 6 месечна възраст децата трябва да умеят да разпознават звуци. На година и половина - две ако не правят прости изречения - това значи, че има проблем“, разказва Весела Петрова.

До 4 годинки вече детето трябва да прави изречения с по-сложни конструкции.
Ако има забавяне в изоставане в тези речеви умения, е най-добре да се търси помощ от логопед. Добре е това да стане много преди училищната възраст, за да има достатъчно време и детето да премине терапия, ако това се налага.

Според Весела Петрова логопедичната помощ трябва да е част от системата на здравеопазване, както в някои страни от Западна Европа. По думите ѝ проблемните деца се увеличават и в този смисъл е апелът ѝ към родителите да общуват повече с децата, да ограничат телевизията и компютъра, защото реч се учи чрез живо общуване, а не от екрана.

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа