Онлайн консултация с педиатъра пробива път и у нас

Какви въпроси най-често задават майките, разказва семейният лекар д-р Иванка Стойчовска

09 Април 2019 г.
Онлайн консултация с педиатъра пробива път и у нас

Онлайн консултацията с избран лекар вече е реалност. Тя пести време, помага за бърза реакция, когато сте далече от личния лекар, когато телефонът му е изключен или се налага помощ в неудобен за него час и ден.
Мобилното приложение за телемедицина Healee свързва лекар и пациент, без значение колко са далече един от друг.
В какви ситуации може да разчитаме на помощ от „дистанция“ и какви съвети може да получи майката, разтоваряме със семейния лекар д-р Иванка Стойчовска.

„Онлайн консултацята пести време и е възможно да се направи както с пациенти от страната, така и от чужбина. Най-новото достижение – телемедицината дава бърз и удобен достъп до медицински услуги.
Конкретно в педиатрията тя би могла да помогне на майките, когато детето им е с остро заболяване – по всяко време на денонощието, без да чакат пред кабинетите, да получат съвет за лечение на кашлица, сополи, повръщане, разстройство, обриви и т.н.
Достатъчно е родителите да се свържат с педиатър, да опишат симптомите , може да осъществят и видеовръзка, да „покажат“ на специалиста проблема и да получат от него рецепта в електронен вариант на телефона си.

Снимка: Личен архив 
Д-р Иванка Стойчовска е семеен лекар и педиатър с над 30 години опит. Тя работи в Добрич и в Генерал Тошево. Завършила е Медицински университет Варна, а по-късно добива две специалности - детски болести и обща медицина. Д-р Стойчовска провежда и онлайн консултации - можете да се свържете чрез нейния уникален код в приложението Healee.

Разкажете как се случва това на практика, д-р Стойчовска?

Майка от Германия ме потърси по повод висока температура, главоболие и хрема на сина си, който е на 16 години. Изпрати ми видеозапис на кашлицата и видях гърлото на детето на камерата, както и вида на секретите от носа. Заключих, че има синузит. Предписах подходящото лечение с международните имена на лекарствата и я изпратих като електронна рецепта в телефона и. Тя си купи лекарствата от немска аптека и проведе лечение. Състоянието на сина ѝ се подобри още на първото денонощие и той оздравя за около седмица.

Струва ми се, че родителите биха търсили по-скоро онлайн съвети за хранене, отглеждане, проблем, за който не са открили точен отговор при лекуващия лекар?

Може разбира се родителите да поискат и да получат съвет за отглеждането на детето: хранене, закаляване, физическо и нервно-психическо развитие.
Имах подобен случай наскоро. Майка ме запита колко зъба трябва да има детето на 9 месеца. Понеже нейното дете все още нямало нито един.  Аз ѝ отговорих, че формулата за зъбките е месеците на детето минус 6. Тоест на 9 месеца трябва да има 3 зъба, но това е ориентировъчно и има отклонения. Детето може да има зъби на 4-месечна възраст, но може и първите зъбки да се появят на 12 месеца например. Посъветвах я да се успокои и изчака. След един месец тя ми писа, че първото зъбче на детето ѝ се е появило.

А изследвания и медицинска документация може ли се консултират онлайн?

Да и подобни запитвания има често. Може да коментираме медицински документи за дадено заболяване и да бъде, разяснено подробно всичко за това заболяване, ако до този момент други специалисти не са го направили разбираемо за вас.

Например една млада майка, която живее в Англия, сподели с мен, че от 6 месеца детето ѝ има запушен нос и кашлица. В Англия са установили полипи в носа и предлагат операция. От предоставените ми изследвания видях, че детето е с алергия. По тази причина, както и заради непрекъснатото слагане на капки, носната лигавица се е разраснала. Посъветвах я да изчака с операцията, да проведе антиалергично лечение. Състоянието на детето се подобри. Операцията бе отложена.

Какъв съвет бихте дали на майките на често боледуващите малки деца? Дали имунитетът се изгражда по-лесно в детския колектив или, ако се гледа у дома и е по-изолирано от контакти?

Разумно е в периода на вируси да с избягват места с много хора. Ако все пак се случи, е препоръчително детето, като се прибире у дома, да си измие ръцете с дезинфекциращ сапун. Особено важно е да се предотврати контактът с болни. Ако в детската градина вече има болни, наистина е по-добре да го оставите в къщи за няколко дни.
Ако болният е член на семейството, е по-добре да се изолира в отделна стая.

Поддържайте 20-22 градуса температура и 50-70% влажност в помещенията, в които отглеждате детето. Проветрявайте на всеки 2 часа и често забърсвайте подовете и повърхностите в помещението.
Основната естествена бариера на носа срещу вирусите е лигавицата със ресничките на носния епител. Ако тя е изсъхнала или, ако сте откъснали ресничките с често използване на носен аспиратор, вирусите проникват по-бързо. Затова овлажнявайте лигавицата на носа с физиологичен серум, посредством носни промивки. Научете детето както си мие зъбите, така да си почиства носа всяка вечер с носна промивка. 

Може да използвате и спрей за нос с морска вода. Има и препарат Quix Protect, който прави филм на носната лигавица и пречи за проникването на вирусите. Действието му е 1,5 часа. Прави се непосредствено, когато давате детето в детската градина сутрин и ако посещавате места с много хора по време на епидемия.

Най- добрият метод за укрепване на имунитета е да водите детето си често на разходка, подходящо облечено за сезона.
Приучете го да спи на отворен прозорец, закалявайте го с контрастни душове, поливайте краката му с хладка вода. Всичко това трябва да става постепенно и непрекъснато. Важно е детето да спортува, да прави утринна гимнастика и често да играе навън.
Правилното хранене е залог за здрав имунитет. Следете то  да се храни редовно, балансирано с много плодове и зеленчуци.

Имате ли конкретна препоръка за боледуващи деца?

Да - в края на септември и октомври направете следния комплекс:
1. Направете профилактика с Бронховаксом или Респивакс, които ще осигурят защитни антитела срещу 19 от най-често срещащите се бактерии, причинители на респираторни заболявания.
2. Дайте на детето си имуномодулатор за повишаване на защитните сили на организма. Например Имуномикс.
Тук е мястото да спомена, че не е препоръчително да използвате имуномодулаторите непрестанно, това вреди на детския организъм. Използвайте ги два пъти в годината през септември – октомври и  през месец април отново. 
3. Направете противогрипна ваксина, особено при деца с хронични заболявания. Тя дава защита освен към грипния вирус и към парагрипните вируси, които са най- чести причинители на  респираторни заболявания. 

Повтарящите се заболявания на дихателните пътища могат ли да са причина  да спрем детето от градина? И да ходи ли, когато е със сополи? 

Когато детето ви е болно, задължително го спирайте от детската градина, за да не заразява другите деца. Честите боледувания не са причина въобще да го спрете от детско заведение. То така изгражда имунитета си и постепенно ще спре да боледува.
Ако има сополи то е болно, освен ако няма категорично установена алергия. Така че, има ли сополи, не е разумно да се пуска на градина. Няма такова понятие като „градински“ сопол, което много майки използват.

Записа и обработи Веселина Мончева
Онлайн консултации с д-р Иванка Стойчовска и други специалисти от цялата страна може да потърсите на платформата Superdoc.

Здраве

Онлайн консултация с лекар по време на ваканция

Образование

Родителска среща за детската онлайн безопасност

Образование

Онлайн курс за учители

Още от Здраве

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на дехидратация при деца

Важно е не само колко спи детето, но и в колко часа си ляга.

Снимка: Shutterstock

Растем, докато спим

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Колко пъти ви се е случвало като деца да се оправдавате за закъснението в час?

Снимка: Shutterstock

Не правете рязък завой и не пренебрегвайте въпрос само защото не е този, който искате.

Снимка: Shutterstock

Преди да вземете бебето в ръцете си, попитайте дали ви позволяват.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Преди да вземете бебето в ръцете си, попитайте дали ви позволяват.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 неща, които трябва да направите, когато бебето се роди

Но винаги проявявайте деликатност и реагирайте в зависимост от ситуацията и хората

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Спестете си тези съвети към изтощената майка

Няколко идеи как действително да я успокоите

Синди Крауфорд в Бали. Снимка: Instagram

Заедно

Синди Крауфорд и Ранди Гербер на почивка в Индонезия

Супермоделът позира в елегантни рокли сред екзотиката на Бали

Момиченце гушка мечето си и не може да заспи. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

5 хитри ритуала за „Лека нощ“

Почти полунощ е, а детето няма намерение да спи. Какво да правим

Гуен Стефани и Блейк Шелтън: Снимка: Instagram

Заедно

Гуен Стефани трогателно поздрави съпруга си за 48-ия му рожден ден

Изпълнителката на No Doubt публикува тяхно романтично видео

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty