Опасната комбинация - битова химия и деца

Завишени са случаите на отравяния, внимавайте

18 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

През последните 15 години числото на деца, погълнали битови химикали в Германия, се е увеличило двойно, пише news.rambler.ru.

Немските федерални информационни служби получават през годината около 220 хиляди повиквания във връзка с поглъщането на опасни вещеста от малките. В 40% от случаите става дума за средства от битовата химия, използвани в кухнята, тоалетната и подобни, предимно в течен вид. 

Преди всичко, неприятните случаи са свързани с деца от 10 месеца до две години, като структурата на отравянията се мени с възрастта. Когато малките пълзят, обикновено става дума за препарати, стоящи на нивото на пода, а когато се учат да се изправят, асортиментът на опасности се увеличава. През третата и четвъртата година на детето има ръст на отравянията с безразборно оставени лекарствени препарати, а през четвъртата година - с отровни растения, които те опитват или пипат.

Най-много случаи на пострадали деца има по времето, в което родителите са се разсеяли, защото говорят по телефона. А най-подложени на подобни опасности са децата от непълни семейства, в които няма достатъчен родителски контрол.

Препоръката:

Намерете място на препаратите, с които почиствате, както и на лекарствата, които употребявате вие и детето, на ниво поне два пъти над ръстта му. Важно е да ги приберете там, където то, дори и да се качи на стол, маса или другаде, не може да достигне. Не оставяйте без надзор накиснати в препарат дрехи, обувки и други, както и не забравяйте мигновено да изхвърлите водата от миенето на пода.

При контакт на детето с някакъв препарат или съмнения за това, се отправете към най-близкия спешен център.

Надя Горанова

 

 

Коментари
Последни видеа