Повече време вкъщи с контракции, втора част

Защо да го правим и как да го постигнем

17 септември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Продължение от първа част...

Проследяване на контракциите
Изключително полезен съюзник в определянето дали е време да се тръгне към болницата е засичането на контракциите. Ако не сте сигурни как се прави, има сайтове и мобилни приложения, които правят това вместо вас.

Честота на контракциите
Първото, което трябва да следите, е колко са отдалечени една от друга контракциите. Те се измерват от началото на едната до началото на следващата. Ако искате да прекарате колкото се може повече време вкъщи, обмислете дали да не тръгнете към болницата, когато контракциите ви са на 3-4 минути.

Продължителност на контракциите
Друго, на което може да обърнете внимание, е продължителността им. В по-ранната фаза на раждането контракциите траят около 30 секунди. По време на активния период увеличават продължителността си на около минута. При транзицията може да са по-дълги и от 90 секунди.

Когато контракциите ви са през 3-4 минути и траят 60 секунди или повече, е време да тръгнете към болницата.

Времетраене на контракциите
Различно е от продължителността им, защото се отнася към времето, което трае една серия контракции. Ако имате контракции през 3 минути, които траят по около минута, но всичко това е едва от 20 минути, може би ви трябват още няколко контракции, за да сте сигурни.

Ако не сте, вижте дали този модел се повтаря в следващия час. Ако нещата се развиват, остават интензивни и не се разсейват в последния час, трябва да тръгнете към болницата.

3-1-1 или 4-1-1
За да обобщя, предлагам да запомните „3-1-1“. Когато контракциите ви са на 3 минути, траят поне 1 минута и ги има от около 1 час – тогава може би е добре да се отправите към болницата.

Настроение между контракциите
Понякога, дори когато контракциите са стабилно на 3-4 минути една от друга, може би все още не е дошло времето за тръгване. Едно от нещата, които може да правите, за да прецените кога е точният момент, е да следите за настроението на майката.

Нормално, по време на силна, активна контракция тя ще се опитва да се справи с нея, ще диша и т.н., но между контракциите е в добро настроение, разговорлива и, общо взето, на себе си. Когато обаче настроението ѝ в почивките се промени, тогава обърнете внимание.

Ето няколко неща, случващи се на жената между контракциите, които може да ви сигнализират, че е време за болницата:
Затваря очи и се унася, дори когато няма контракция.
Спира да разговоря дори между контракциите.
Дразни се от бърборенето на хората около нея.
Става гневлива, чувствителността ѝ се изостря, лесно се дразни, дори когато почива.

Ако контракциите ѝ са близо една до друга и настроението ѝ се промени, вероятно е време да се тръгне към болницата.

Забавяне
Движението на майката е още един знак. От моя опит, когато една жена напредва в родилния процес, тя се движи все по-бавно и по-бавно.

Спомням си как веднъж отидох до дома на моя клиентка, за да помогна с решението дали е време за болницата. Жената беше във ваната, бореща се с контракциите. После излезе от нея и тръгна към леглото си. Което ѝ отне цяла вечност. Веднага разбрах, че напредва и предложих да тръгваме.

Както и очаквах, отне ѝ известно време да се облече, да слезе по сълбите и да се качи в колата. За щастие, се появи в болницата в точния момент. Пристигна с разкритие и съвсем скоро роди.

Без сила
Ако имате контракции, но все още можете да пишете съобщения и да сте в социалната мрежа, едва ли е време за болницата.

Колкото и тъпо да звучи, по време на ражданията си... особено на второто, бях решила да поствам ъпдейти в социалната мрежа през телефона си. Обаче когато нещата станаха напрегнати, изобщо нямах способността и/ или мозъка да продължа. Зарязах телефона и се концентрирах върху единствената си задача – да родя бебе.

Могат ли контракциите да бъдат забавени или спрени?
Ако все още не сте сигурни кога да тръгнете към болницата, опитайте се да забавите или да спрете контракциите. Ако успявате, определено си стойте вкъщи. Вана, душ, дрямка или дори разходка може да са чудесни занимания, които да забавят или спрат контракции, които не са голямата работа. Но ако нещата са същите или стават по-силни, време е.

Признаци, че се навлиза в транзицията
Ето списък със симптоми или признаци за транзиция. Ако чувствате тези неща, комбинирани с казаното по-горе, определено е време да тръгвате.

Дълги контракции, траещи около 90 секунди
Контракции на 2-3 минути една от друга
Вместо да отшуми контракцията сякаш е с „двоен връх“, заради което чувствате, че не можете да си починете
Горещо и потно
Студено и тресящо
Гадене
Повръщане
Плач
Не намирате удобна позиция
Контракциите се увеличават, когато смените позициите
Страх ви е да смените позицията си
Изтичане на водите
Обезкуражаване и/ или предаване
Раздразнителни мисли и поведение
Молба за лекарства

„Просто ще разберете“
Няколко пъти като дула съм получавала обаждания от мои клиенти да отида да видя дали е време за болницата. Докато пътувам към тях, получавам и следващо обаждане, в което ми казват, че са решили да тръгнат, защото било очевидно, че е време. Просто „знаели“.

Понякога просто знаете.

Ако нещо отвътре ви подсказва, че е време, послушайте този глас. Тръгвайте. Отивайте да си родите бебето.

Линдзи Мороу

Коментари
Последни видеа