Преварената вода може да е опасна за децата

Учени се натъкнали на парадокс

21 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Невероятно, но здравето на детето може да пострада, ако то пие само преварена вода, съобщава news.rambler.ru. В това се убедиха изследователи от Университета на Британска Колумбия. Пиенето на чиста вода се смята за задължително за поддържането на здравето, но комплексни опити показали, че по отношение на децата това не работи и дори може да се окаже опасно.

"Пиенето само и единствено на преварена вода може да доведе до развитието на астма у децата", заявяват авторите на новия проект. В по-голяма част от случаите заболяването се предизвиква от гъбичките Pichia, които паразитират в стомашно-чревния тракт.

По време на опитите медиците забелязали: когато децата пиели само преварена вода, опасната гъбичка забележително увеличавала активността си. Тази вода е пречистена от всичко и не съдържа полезните за стомашната флора бактерии, като по този начин засилва уязвимостта на имунната система и податливостта към заболяване, поясняват експертите.

Припомняме, че резултатите от друго скорошно изследване накара учените да твърдят, че прекомерната чистота е нещо лошо. Получените данни говореха за това, че недостатъчния контакт с микробите в околната среда е свързан с повишен риск от алергични и автоимунни заболявания.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа