Сапун и вода – надеждна защита от коронавируса

Вирусите представляват РНК, покрита с мазнина и протеин, които сапунът убива

15 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Сапунът и водата са ефективни убийци на коронавируса заради способността на сапуна едновременно да привлича и да отблъсква мазнините, съобщи информационният сайт Вокс, цитиран от Дарик.

Сапунът действа като разрушител, който срутва сграда и отнася всички тухли, казва Пали Тордарсон, преподавател по химия в университета на Нов Южен Уелс.
Публикацията му в Туитър за чудесата на сапуна се разпространи светкавично в социалната мрежа. 
Сапунът е амфифилно вещество, което съдържа молекули с двойнствена природа, обяснява химикът. Една част от тях привличат водата и отблъскват мазнините и протеините, а другата привлича мазнините и отблъсква водата.

Снимка: Guliver / iStock

Когато налеем зехтин във вода, отделните капки се събират в една голяма, която плува на повърхността, защото мазнините не се смесват с водата. Но ако смесим сапун с вода и зехтин, мазнината се разпръсква. Причината за това е, че сапунът привлича мазнините със своите липофилни съставки и в същото време го разгражда с хидрофилните си съставки.
Вирусите представляват РНК, покрита с мазнина и протеин, обяснява химикът. Той нарича вирусите "мазни топчици в наноразмер". А сапунът безотказно унищожава "мазни топки". Той се справя с вируса по същия начин, по който разгражда мазнината във вода, казва Тордарсон. 
Той пояснява, че химическите връзки между съставките на вируса не са толкова здрави и това позволява на сапуна да предизвика разпада му. Въпреки това е нужно време това да се случи, затова се препоръчва да мием ръцете си поне 20 секунди. После водата изпраща вече обезвредените компоненти на вируса в канала.

Снимка: Guliver / iStock

Алкохолът, който се съдържа в геловете за почистване на ръце, също унищожава вирусите.
Но за постигане на ефекта от сапуна е нужна висока концентрация на алкохол, посочва химикът.
Той предупреждава, че ако ръцете са влажни или изпотени, въздействието на алкохола върху вируса намалява.

Коментари
Последни видеа

Златна есен

23 септември 2020 г.