Скала на болката: какво е това

От каква помощ е нагледното помагало за родителите

23 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Родителите са подозрителни и тревожни, лесно изпадат в паника, когато детето падне и се удари.

„Боли ли? Силно ли?" - мама и татко се въртят около детето.
„Боли ужасно! Повече никога няма да мога да ходя!", мрънка 3-годишното хлапе.

То не се преструва. Просто за децата всяка болка е страшна. Ако родителите нямат опит, може да се затичат директно към личния лекар. Но, за да са от полза за лекаря, трябва да са неясно с болката му. А лекарят, за да може да постави диагноза и да определи лечение, е важно да има обективна информация за нивото на болката. Проблемът е, че не само децата, но и възрастните не могат да я измерят.

Педиатърът Сергей Бутрий разказа в своя Facebook как може да определим нивото на дискомфорт, което детето изпитва. 
Като общопрактикуващ лекар той често се сблъсква с факта, че пациентите надценяват нивото на болка, когато обясняват какво изпитват. Ако се наложи да определят силата ѝ  по скала от нула да 10, те определят 8-9. В същото време се движат спокойно, не застават в принудителна поза.
Тогава лекарят се опитва да визуализира болката им по скалата. Тя е от помощ най-вече при децата. По нея те се ориентират по-лесно. И, разбира се, отговорите им са по-реалистични.

Снимка: Instagram

За децата визуализацията е още по-важна, защото те са готови незабавно да определят всеки дискомфорт като непоносим.
И, за да разберете как наистина се чувстват, може да е полезно да имате „инструмент“ под ръка.
За да направите това, можете да отпечатате и да ламинирате скалата за болка (има различни варианти в интернет) или да я запазите като снимка на телефона си.

Скалата трябва да е проста (за деца - петстепенна) и да съдържа не само текст, но и визуална информация (емотикони, усмивки, снимки на недоволни или плачещи деца).
Подобно помагало е полезно за родителите както в ежедневието, така и при онлайн консултации с лекар.
Освен това няма да навреди на родителите да се научат как да определят нивото на болката, за да посетят специалист навреме и да не стигнат спешно до болнично легло.
Това се случва често при наскоро родили жени, които „няма на кого да оставят детето”. Те търпят дълго болка и често в резултат на това се озовават в болницата за много по-дълъг период. Нещо, което биха могли да си спестят, ако се лекуват по план.
Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.