Сънливостта се предава по наследство

Генът на сънльовците е активен при всеки пети европеец

28 август 2016 г.

Снимка: Дияна Георгиева

Да си сънливец – това е съдба. Изследователи от Германия и Великобритания откриха, че навикът да се спи до обяд и всекидневното мъчение да се стане от леглото се предават по наследство. Сега всеки, който редовно се успива, има научно оправдание, предава Би Би Си.

Учени от университетите в Единбург и Мюнхен са провели експеримент, чиято цел е да открие гена на сънливостта. В него са взели участие 10 000 души от Хърватска, Холандия, Италия, Естония, Германия и Оркнейските острови в Шотландия. 

Експертите вземали ДНК проба от всеки и провели допитване за времето, необходимо на участниците, за да се наспят добре. За да избегнат недоразуменията, учените се фокусирали само върху почивните дни, когато хората не бързат за никъде. 

Доброволците, в чиято кръв бил намерен активният ген АВСС9, спели всеки ден средно с 30 минути повече от останалите. Така, ако на средностатистическия европеец са необходими 8 часа, за да си почине пълноценно, „генетичните сънльовци” трябва да спят поне половин час повече. В много случаи хората с АВСС9 прекарват в леглото между 9 и 11 часа. Учените изчислили, че генът на сънливостта е активен при всеки пети гражданин на Европа. 

По думите на проф. Джим Уилсън от Единбургския университет откриването на АВСС9 ще помогне на учените в бъдеще да регулират изкуствено броя на необходимите часове за почивка. За сънливостта отговарят общо над 20 гена, но АВСС9 играе определяща роля.

Биологът смята още, че за навика да се търкаляме по-дълго в леглото са виновни и „твърде добросърдечните” родители. 

Източник: Обекти.бг

Коментари
Последни видеа