Сънят е свързан с риска от затлъстяване

По-хладно жилище - по-малко наднормено тегло

04 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

По-хладните помещения в жилището и по-добрият нощен сън могат да се окажат ефикасни средства в борбата срещу затлъстяването. Това показват резултати от мащабно италианско проучване, продължило 6 години сред 1000 души на средна възраст, пише Обекти.бг.

Анализирайки данните, специалистите са установили категорично: сънят е свързан с риска от затлъстяване. Шансовете да затлъстеем намаляват с 30 процента за всеки час сън. Тази зависимост не се променя, дори когато се вземат предвид фактори като физическа активност и гледане на телевизия. 

Връзката между хроничното недоспиване - по-малко от шест часа на нощ, и затлъстяването, е установена и при предишни изследвания. Една от теориите е, че лишаването от сън е свързано с неблагоприятни хормонални ефекти. Друго възможно обяснение е, че когато не си доспиват, хората приемат по-големи количества храна и течности, за да повишат енергията си.

Авторите на проучването открили връзка и между температурата в дома и риска от затлъстяване. В сравнение с хората, поддържащи температура в обитаемите помещения под 20 градуса, тези, които затоплят стаите повече, са изложени на повишен риск от натрупване на килограми.

"Относително неизследвани фактори, допринасящи за епидемиите от диабет и затлъстяване, са недостатъчният сън, повишената температура в дома, гледането на телевизия, посещенията на ресторанти, използването на климатици и антидепресанти", обясняват авторите на проучването и допълват: "Колкото по-често през седмицата хората се хранят в ресторант, толкова по-голяма е вероятността да натрупат излишно тегло. Тези, които не си набавят достатъчно фибри от храната, са застрашени от необичайно покачване на нивата на кръвната захар."

Защо температурата в помещенията е от значение? Тялото изгаря повече калории, когато трябва да работи, за да поддържа стабилна температура. Температурата в дома за първи път се свързва с риска от затлъстяване.

Коментари
Последни видеа