Съвети за здраве и дълголетие от лекаря на британското кралско семейство

Той е основоположник на интегративна медицина, която обединява традиционни източни практики със съвременните медицински постижения

04 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Доктор Мосараф Али е лекарят на британската кралска фамилия, откакто случайно се среща с принц Чарлз на мероприятие в Лондон. Не щеш ли, близък на принца се разболял и никой не успял да му постави ясна диагноза. Тогава Чарлз помолил д-р Али също да направи преглед. „Зададох само два въпроса на болния, всичко  ми се изясни и назначих лечение. След четири месеца той напълно оздравя. И ето така, вече 22 години съм лекар на кралското семейство”, разказва д-р Али на премиера на книгата си „Практики на Изтока и Запада за здраве и дълголетие. Методът на д-р Али”.

Прочутият доктор е основоположник на т.нар.интегративна медицина, обединяваща традиционни източни практики със съвременните медицински постижения. По националност е индиец и днес има своя клиника в централен лондонски район с високопрофесионален екип лекари и кинезитерапевти. Клиентите му са предимно известни политици и звезди от шоу-бизнеса от цял свят. Безплатно д-р Али и неговият екип лекуват най-бедните жители на Тибет в благотворителна клиника в Хималаите.

Ето какво споделя самият той за методите си, гарантиращи крепко здраве и дълголетие

„Аз съм последовател на медицината на Хипократ. Човек има вътрешни сили сам да се излекува. Организмът сам се справя с много проблеми – когато има счупено, се слага гипс, но костите зарастват сами. Когато се порежем, раната заздравява. Така че, организмът може сам да се справи с много проблеми. Хипократ е казал, че когато се създадат нужните условия, повечето болести могат да се излекуват.

Два-три пъти в годината изпращам мои пациенти в Хималаите, където се занимават с йога, пият много вода, правят походи и редовно се подлагат на масажи. Тоест, когато се възползваме от това, което ни е природно дадено, ставаме по-здрави – кожата, осанката, самочувствието ни се подобряват.

Едно от най-често срещаните оплаквания в днешно време е от обща отпадналост и умора. Това не може да се диагностицира с апаратура и да се оправи с таблетки. Няма прибори, които измерват раздразнителнотта, умората, главоболието, безсънието и имунитета. 


Снимка: Guliver / iStock

Как да се справим с това ако живеем в големия град, а не близо до природата?

На първо място е диетата. Но нямам предвид строга диета, а малко повече милост за стомаха. Ние често му създаваме неприятности като го пълним с какво ли не: портокалов сок, чили, бяло вино – всичко това повишава киселинността на стомаха, в резултат на което се чувстваме зле.

Боря се за това, хората да се хранят бавно, да не пият много горещ чай, да не прекаляват с храните, които дразнят стомаха, като ядките и лютото. А така също след обед трябва да се прави малка почивка, а след вечеря – лека разходка. Трябва да се осигури време храната да се преработи.

Продуктите, които трябва да се избягват са всички, които съдържат дрожди. Гъбите също, тъй като са много токсични. Гъбите, въобще, не са толкова полезни, както е прието да се мисли. Те отделят най-силните токсини и ако не се чувствате зле от тях, това все още не значи, че всичко е наред. Просто организмът се бори с токсините.  
Продуктите, които можем да наречем смело най-полезни за здравето са киселото мляко, медът и пресните плодове. Също и посните супи. Това е диетата!

"Всичко е гениално просто, но именно простите неща отказваме да разберем и приемем."

Продължението четете в Обекти. бг.

 

 

 

Коментари
Последни видеа