Трудно писане, лесно разказване: как да разпознаем дислексията при възрастните

Особеностите на тази диагноза могат да са предимство, а не пречка

16 април 2022 г.

Снимка: Getty

Грешките при писане и трудностите при четене не попречиха на Стив Джобс, Стивън Спилбърг и Хенри Форд да станат забележителни личности.
Но да живееш с дислексия е много по-лесно, ако знаеш какъв точно е проблемът.
Много хора смятат, че дислексията (специфични обучителни трудности, свързани с начина, по който работи мозъкът) е детска диагноза.
Но не е така, обяснява дефектологът Кира Макарова.
Възрастните също могат да имат проблеми с четенето и писането и да изпитват смътно подозрение, че нещо с тях не е наред.

Пет признака на дислексия при възрастните:

1. Постоянни трудности при работа с текст и с букви, без значение какво трябва да направите: да четете или да пишете. Човек знае правилата на правописа, но все пак прави грешки в писането.

2. Четенето на текста не създава проблеми по отношение на разбирането, но в процеса на четене човек сменя буквите, прескача срички и не чете думите до края.

3. Човек има изразителна реч, но когато пише и чете, може да не разпознава познати думи, бърка звуци и букви.

4. Няма проблеми в общуването с други хора. Дислексикът може да говори дълго и много, но ако трябва да напише или прочете текст, той бързо се уморява и не може да се концентрира.

5. Почти непреодолими трудности се наблюдават не само с изображенията на букви, но и с геометрични фигури, диаграми, таблици

Въпреки всички трудности възрастните с дислексия имат силни страни: те имат добре развита емпатия, способност да общуват и богата емоционална интелигентност.
Проблеми обаче им създава правописът, четенето, съставянето на документи и проверката им. Следователно този човек трябва да има малко по-различен подход към ученето и работата.
Преди всичко той трябва да заложи на предимствата си и не се колебае да помолие за помощ, когато по-трудно се справя сам.
Вярно е, че повечето дислексици или не знаят за диагнозата, или я крият от шефа си, опитвайки се по някакъв начин да се адаптират. Но напразно. Експертите препоръчват да бъдат искрени и честно да говорят за проблемите си, без да чакат нещо неприятно да се случи.
Това, което дислексията им е „отнела“ лесно може да се превърне в предимство в кариерата им, ако те се фокусират върху живото общуване и искреното желание да чуят и разберат другия. Често това се превръща в най-силното им качество.

Как да живеем с дислексия

Хората с дислексия трябва да потърсят помощ от невропсихолог. Съвременните методи могат ефективно да разрешат проблема изцяло или частично, разчитайки на силните страни на мозъка.

- Прекарвайте повече време в проучване на информация или подготовка за събитието: четенето на документи, писането на съобщения може да изисква повече усилия.

- Следвайте разумен работен режим, не се преуморявайте.

- Приемете самия факт на дислексията и трудностите, свързани с нея, просто като характеристика, която изобщо не е пречка за успеха.

- Дислексията не може не ви пречи да градите кариера, да постигате успех в различни области, нито да се наслаждавате на живота.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа