Упражненията на Кегел са полезни не само на жени, но и за мъже

Стягането на тазовите мускули помага на бременни и родилки, мъжете подобряват секса

22 май 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Упражненията на Кегел са известни на жените. Препоръчват се за стягане и укрепване на мускулите на тазовото дъно и са особено полезни за бременни и в периода след раждането.
Сега австралийски учени установиха, че полза от упражненията имат и мъжете, защото подобряват сексуалния им живот.
Упражненията за повишаване тонуса и силата на мускулите на тазовото дъно са разработени от гинеколога Арнолд Кегел. Те не са сложни, не налагат специални условия - могат да се правят навсякъде, по всяко време на деня, а ефектът е изключително добър. Отнемат само няколко минути на ден, без да се налага да ставате от дивана или от стола, докато ги правите, нито да си обличате спортен екип.

Упражненията на Кегел се правят чрез стискане на определени мускули в тазовото дъно и задържане за кратки периоди от времe - обичайно за около 3 секунди. Правят се по 10–15 повторения няколко пъти на ден. Важно е обаче да откриете точно тези мускули, които контролират уринирането.
Упражненията се препоръчват на бременните както и на жени след раждане, за да се възстановят по-бързо особено при разтягане на родовите пътища, което може да доведе до неволно изпускане на урина при смях, кихане и при всеки напън.

Учени от университета „Джеймс Кук“ в Австралия доказаха, че тези упражнения са полезни и за мъжете. Те помагат в случаи на еректирна дисфункция и при преждевременна еакулация.
За да се постигне укрепване на мускулите, специалисти препоръчват мъжете да правят следното просто упражнение. По време на уриниране да спират и задържат струята за 10-15 секунди. Или пък да стягат неколкократно, но силно мускулите на тазовото дъно.

Ефектът от упражненията е доказан при експеримент с 650 мъже. 83% от тези, които са правили упражненията на Кегел заявяват, че имат подобряване на сексуалния си живот, а при 47 % те дали ефект и при полова немощ.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа