Защо децата боледуват по-често от възрастните

Как да подпомогнем имунната система

23 ноември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Имунната система на детето има свои особености, затова реагира на вирусните инфекции не така както тази на възрастните.

Как да намалим риска за децата в сезона на простудите, съветват педиатри. 
Основната разлика е, че имунната система е физиологично (с други думи естествено) незряла.
Имунитетът на практика означава способност на организма да се съпротивлява на вирусите и на другите инфекции. Той укрепва постепенно, в продължение на цялото детство

до края на пубертета – примерно до 18 години

През първите 6 месеца от живота на детето в кръвообращението му циркулират антитела, получени от майката през плацентата и по време на кърменето. Те му осигуряват защита от инфекции. Защитават го от респираторни, стомашни и всякакви причинители на зараза. В над 90 % от случаите това са вируси.
Благодарение на тази защита бебета до 6-месечна възраст боледуват рядко, много по-рядко в сравнение с по-големите деца.

След 6-месечна възраст рискът от респираторни и стомашни вирусни инфекции се повишава. Първо, защото получените от майката защитни антитела престанат да работят, а втората причина е, че детето вече по-често е сред повече хора.

Снимка: Guliver / iStock

Децата боледуват често и инфекциите ги повтарят. Понякога се разболяват повторно, веднага, след като са оздравели. Така една инфекция преминава в друга. Болестта се точи продължително и

остава инфекциозна „опашка“, а възстановяването е бавно

При деца до 2-годишна възраст локалната защита на лигавиците на гърлото и на носа (а те са входна врата на респираторните инфекции) не са развити. Те са склонни към алергични реакции, а лигавицата не може надеждно да ги защити от вируси, микроби и гъбични инфекции. Затова профилактиката особено до 3-годишна възраст е важна.
И първото изискване е активно движение. Малкото дете трябва

да е на чист въздух поне 2-4 часа на ден,

които да прекарва в парка, градината или на двора. Естествено като е облечено добре, според сезона.
Когато децата прекарват повече часове на открито, боледуват по-рядко. А закаленото дете прекарва респираторните болести много по-леко.

Закаляването започва веднага след раждане – като температурата на водата при къпане е с точната температура, а не по-висока (за всеки случай), прави „въздушни бани“ голичко по време на масаж, да не се е се навлича с много дрехи, нито пък да спи затрупано с одеяла.
Кърменето също допринася много за имунната защита, наред със захранването, което трябва да стане в определения срок.
Важен е също така и допълнителният прием на витамин D, по схема, която е дал педиатъра.
Този витамин е важен за имунитета във всяка възраст.
Защитата зависи и от овлажняването на носа. Лигавиците и нейните защитени механизми (например, власинките на епитела) я осигуряват. За да функционират обаче, носът на детето трябва да е чист и влажен. Това е важно за здравото дете, както и за болното, защото е част от лечението му.
Когато детето е било на разходка,

свежият и чист въздух му действа като „естествен имуномодулатор“

Ако обаче стои продължително време на отопление вкъщи, може да промивате носа с физиологичен разтвор или морска вода. По естествен начин те овлажняват и „измиват“ лигавиците. А, когато лигавиците са влажни, те по-добре се справят със защитните си функции.

Влажността на въздуха вкъщи трябва да е 40-50%  

Когато дето е болно или някои от семейството е с вирус, ограничете контакта по възможност. Нека са в различни стаи. Болният трябва да носи маска (и тя да се сменя на всеки 3 часа), кърпите, съдовете и приборите за храна да са индивидуални.
Редовното проветряване и мокро почистване на повърхностите е задължително, без значение от вида на заразата.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.