Защо, детето което ходи на градина, боледува често

Колко пъти в годината е нормално да вдига температура

03 февруари 2021 г.

Снимка: Guilver / iStock

„Детето тръгна на градина и веднага се разболя!“, ще чуете от много майка подобна жалба.
Защо е така? Отговаря педиатърът Алексей Бесмертни.

Боледуването обикновено е неизбежно

Детето, което е гледано само вкъщи, расте като „под похлупак“ - обикновено общува само с родители и най-близки роднини. Да, от време на време те му носят инфекции и то боледува, но това се случва изключително рядко. Ако семейството има по-големи деца, тогава бебето ще се разболява по-често, но все пак не толкова често колкото, когато кръгът от контакти се разшири.
Хлапето обикновено тръгва на градина (ясли) през есента или на пролет. Там то вече няма да бъде заобиколен от трима или петима възрастни, а от 20-30 деца и възпитатели.
Малчуганите не спазват добра хигиена, а близкият контакт в игрите допринася за обмяна на вируси и инфекции. И детето се разболява - просто защото имунитетът му никога досега не се е сблъсквал с толкова много бактерии и вируси. А в преходните сезони вирусите са по-активни.

Колко остри респираторни вирусни инфекции годишно се приемат за норма?

Безкрайното боледуване в този период е нормален етап от развитието на имунната система на детето. Така то се „запознава“ с онези инфекции, които по-късно ще се среща в живота.
Разбира се, това е доста агресивно запознанство. По правило това не е опасно.
Дете, посещаващо детска градина, може да се разболее 12-15 пъти годишно. И това е абсолютно нормално.

Снимка: Guilver / iStock

Спокойно, ситуацията е временна. Приемете я като

тренировка на имунитета

Това е така , само при условие, че тези заболявания не причиняват сериозни усложнения: пневмония, бронхит, отит на средното ухо, синузит.
Може да сте спокойни, ако детето боледува предимно от обикновени настинки, а не от инфекции, които изискват често използване на антибиотици.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.