Защо рижавите деца боледуват по-често

5 важни техни особености, за които е добре да знаем

14 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Какво не е наред със здравето на деца с рижава коса? Цветът на косата е въпрос на ген и е факт, че естествено рижавите се раждат много рядко – те са два процента от всички деца в света.

Този цвят на косата по правило се съчетава с бледа кожа, лунички и светли очи. А фактът, че се отличават и със състоянието на своето здраве, се обсъжда рядко, затова letidor.ru подсказва аспектите, на които е нужно да се обърне внимание.

Кожа

Именно кожата при рижавите деца и възрастни се явява най-проблемната зона. Тънка, бледа, в нея почти липсва меланин и затова е беззащитна пред вредните слънчеви лъчи, тя причинява неудобства през цялата година. В топлите сезони дори най-малкия слънчев лъч е достатъчен, за да се появят лунички на лицето, ръцете и раменете на рижавите, а през зимата кожата им почервенява много лесно ли, стои като изгоряла и започва да се бели.

Близко до повърхността ѝ са разположени кръвоносни съдове, които прозират през бялата кожа и я карат да се изчервява от всеки емоционален изблик. В определен момент при подрастващите тази особеност, заедно със склонността към пъпки и акне, причинява доста неприятности на децата.

Недостигът на меланин води до повишен риск от рак на кожата, затова е редно от ранно детство да мислите сериозно за мощна UV-защита и да не излагате малкото на преките слънчеви лъчи. Освен това, тънката кожа на рижавите е податлива на гъбични инфекции, обриви и по-лесно се разранява, затова отделяйте особено внимание на редовната хигиена и профилактични прегледи при дерматолог.

Снимка: Guliver / iStock

Има и плюс – рижавите деца почти никога не страдат от недостиг на витамин D, тоест, няма място за притеснения за рахит.

Очи

Очната роговица на златокосите е няколко пъти по-тънка от тази на останалите, затова и нерядко очите им пресъхват и особено във втората половина на деня се появява специфичното чувство, все едно е попаднала песъчинка в очите. Това се преодолява със специални капки и ограничаване на дразнителите (компютър, телевизор, четене на слаба светлина).

Друга особеност, за която, уви, нищо не може да се направи, е леко жълтеникавата склера, склонна към зачервяване. Дори и ако в ранна възраст детските очи са чисти, с възрастта се появява жълтеникав оттенък.

Нервна система

Рижавите деца са по-лесно и по-силно възбудими, но това е не проблем, а особеност на нервната система – възбудата и успокояването стават по-бързо. Докато детето не навърши три години, не можете да му въздействате, обаче можете да се адаптирате към неговия ритъм и да не изисквате от него да прави нещо продължително и монотонно, а да заложите на повече движение и игри.

Когато тръгне на детска година, могат да започнат проблеми, за които ще помогне физическа активност, спортни занимания и дълги разходки. Вашата цел е детето да изразходва енергията си в позитивна посока, а не в сърдене.

Имунитет

Още едно последствие от тънкото кожно покритие на рижавокосите е нарушения топлообмен – тези деца лесно се изпотяват и лесно настиват. Няма официални изследвания, които да потвърждават различната имунна система при децата с различни цветове на косата, но всеки педиатър ще ви каже, че блондините и рижавите са по-податливи на простудни и вирусни заболявания и като правило са „първите лястовички“ на грипните епидемии.

Праг на болка

Особената чувствителност на рижавите деца се проявява по време на всякакви медицински манипулации. Анестезиолози неведнъж са отбелязвали, че за такива пациенти е нужна по-голяма доза обезболяващ препарат, а срокът на неговото действие е по-кратък при тях.

Разбира се, не всяка от тези особености непременно се проявява при всяко рижавокосо дете, но повечето от тях са вероятни, затова е хубаво да си ги знаем.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа