Защо след появата на детето, сексът изстива

Жена ми не иска дори да спи в едно легло с мен, оплаква се мъж, изправен пред развод

09 ноември 2022 г.

Снимка: Getty

„Женени сме от 6 години и имаме дете на 3 г. След като то дойде на бял свят, сексът изчезна от връзката ни. Съпругата ми твърди, че не се нуждае от това, че има други грижи. На този фон аз започнах да се отдалечавам от нея, тя от мен. В същото време дори не ми е минавала мисълта, че мога да ѝ изневеря.
През последните три месеца жена ми не спи дори в едно легло с мен. Предложих да намерим някакво решение заедно, но тя каза, че не ме обича. Отговорих ѝ, че ако не спи с мъжа си, нека той изобщо да не е в апартамента. И тя си събра нещата и отиде при майка си. Сега иска развод. Просто не знам какво да правя
", пише млад мъж.

Ето отговора на семейния психолог Татяна Павлова.
Този проблем често възниква в семейства след раждането на дете. Факт е, че сексуалната активност на жената наистина намалява след раждането. И това се случва по няколко причини.

1. Физиология. Особено, ако жената е родила естествено. След претърпяната болка, дискомфорт, разкъсвания ...вероятно тя все още изпитва страх. Той може да блокира сексуалното желание.

2. Умора. Колкото повече една жена се уморява, толкова по-малко е привлечена от сексуалните отношения. Либидото ѝ е силно зависимо от психо-емоционалното натоварване: умора, изтощение, липса на сън - всичко това се отразява пряко в нейното влечение и желание. Мъжете са устроени по различен начин.

3. Грижи за детето. След раждането вниманието на жената към бебето става по-остро, тревожността и бдителността се увеличават. През първата година от живота майката и бебето са едно цяло, и никой друг не е част от тандема. 
Във всичко и на първо място е детето. Тя винаги е тревожна и с повишено внимание, дори през нощта, по време на сън, тя слуша бебето.

4. Следродилна депресия. Ако е в лека форма, състоянието се характеризира със спад в настроението, меланхолия, тъга, разочарование и т.н. В по-сериозни случаи говорим за следродилна депресия. Това не е просто лошо настроение, това е диагноза, която може да постави само психиатър. И е доста често срещано явление: всяка десета жена изпитва депресия след раждането. Някои жени успяват да се справят за месец, два или три. А на други отнема години. И е логично, че в това състояние либидото намалява, жената не иска секс.

5. Криза в отношенията. Всяко семейство преминава през криза след раждането на дете. Това се случва в различна степен винаги, във всички семейства, колкото и дългоочаквано да е детето. Напрежението между съпрузите се обяснява с факта, че след появата на бебето структурата на семейството се променя, ролите и функциите се преустройват. Майката повтарям, посвещава почти цялото време на бебето, татко също трябва да помогне, да научи нови задължения, да помогне в къщата.
Отначало съпрузите нямат време за почивка, на която са свикнали, няма възможност да спят достатъчно, натрупва се умора. Всичко това не може да не се отрази на връзката.

От гледна точка на семейната психология и сексология сексът е форма на контакт между съпрузите. И ако нещо се случи в една връзка, това не може да не засегне интимната сфера.
Затова бих препоръчала на автора на писмото да разбере ситуацията обективно, да не обвинява съпругата си, а да направи правилните изводи. Това, което се случва сега в техните отношения,  иска разбиране както от негова страна, така и от жената. Затова е добре да си говорят. Да обсъдят проблема. Разумно е да попитате съпругата си как може да ѝ помогнете, какво трябва да се поправи в отношенията. Нека тя сподели своята позиция.
Трябва да има диалог, който може да помогне, да реши кризата и да спаси семейството ви.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа