Зрението на детето – как да го съхраним

Има ли спасение от „фалшивото“ късогледство

08 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Очите на децата днес са подложени на голямо натоварване. В училище се налага да внимават активно, защото информацията, която получават, е огромна – част от нея е текстова, друга – видоматериали.
В къщи детето гледа телевизор, пише домашни, работи на таблет и компютър. И всички тези дейности натоварват зрителния апарат.
Това влошава зрението, особено при наследствено предразположение.

„Фалшиво“ късогледство

Често във възрастта 5-12 години детето получава спазъм на акомодацията или така нареченото „фалшиво“ късогледство.
Това е състояние, при което мускулните структури в окото остават в спазъм и не могат да се отпуснат. В резултат на това се явяват симптоми, които наподобяват късогледство – бърза умора при работа с очите, размазано виждане. Състоянието е обратимо, ако се открие на време и се вземат мерки.

Какво влошава зрението

- Силно натоварване на зрителния апарат

- Липса на достатъчно сън

- Дефицит на витамини – най-вече С, А, Е, каротиноиди

- Нарушено кръвоснабдяване на шийния отдел на гръбначния стълб

- Работа при неподходящи условия: осветление, височина на масата и на стола, на който седи детето, неспазване на дистанцията между окото текста, който чете или пише (нормата е 35 см).

Как да помогнем

Добре е да се погрижим менюто да е разнообразно и богато на витамини и то най-вече на тези, които имат отношение към зрението. На първо място това са моркови, магданоз, риби и особено сьомга, риби тон, броколи, тиква, диня, зеле, бадеми, орехи.

Много важно е детето да прекарва повече време на вън, на чист въздух, сред природата, където има простор и погледът му може да шари на далече. Това помага да отпускане на мускулните спазми в окото.
А, когато всичко наоколо е зелено, това релаксира на само зрението , но и нервната система.

Има и специални комплекси с упражнения за очи, които имат добър ефект.

Източник, адаптация Мона Василeва

 

Коментари
Последни видеа