През есенно-зимния сезон той помага да се преборим с вирусите
Чаят е чудесно решение за студените месеци.
Снимка: Shutterstock
Има причина чаят да е най-популярната напитка в света след водата. И далеч не е запазена марка на зимните месеци, а се пие еднакво много и през топлите. А в едни от най-горещите страни по света е неразделна част от ежедневието на хората там, за което си има основателна причина. В студените пък е неизменен спътник в ежедневието, за което също има основателна причина. Но освен, че освежава, чаят притежава и куп ползи за здравето.
Основната разлика е в производствения процес. Листата от зелен чай се събират и веднага се сушат на слънце, докато тези от черен чай, след като бъдат събрани и накиснати, се сушат, навиват на руло, ферментират и нарязват. Благодарение на тази дълга процедура те достигат до окисление и придобиват характерния медночервен цвят и по-интензивен вкус.
Листата съдържат полифеноли от семейството на катехините, които имат антиоксидантни, противоракови и противовъзпалителни свойства. На практика те действат като инхибитори на генетичните мутации на ДНК, като я предпазват от атаките на свободните радикали с ефект против стареенето.
Проучване от 2001 г. в American Journal of Nutrition показва, че пиенето на 375 мл от него всеки ден би имало превантивно действие срещу сърдечни удари, благодарение на антитромботичните му свойства.
Друго изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, достига до същия резултат. Като в случая са изследвани навиците на 40 000 японци в продължение на 11 години. Резултатите показват, че има по-малък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания при тези, които пият 5 чаши на ден, в сравнение с онези, които консумират само една.
Чаят има добро диуретично и детоксикиращо действие, което благоприятства бъбречното елиминиране на водата и пречистването на организма. Така че през лятото може да бъде валиден съюзник срещу задържането на вода.
Трябва да се има предвид наличието на теин в тази напитка, който подобно на кофеина може да има свръхвъзбуждащ ефект. И това важи, дори ако сухият чай е в по-малко количество (чаша еспресо има 80 мг кофеин, а теинът в чаша черен чай е 70 мг, докато в зеления е 45 мг). Което означава да се ограничи консумацията му, ако имате свръхчувствителност към теин.
Не трябва да забравяте калорийното въздействие, което чаша студен чай, изпита в кафенето или на крак, може да има върху вашия режим. В готовата напитка винаги има захар или подсладител. Помислете: ако добавяте по 2 лъжички захар във всяка чаша, просто няма да имате никаква полза от чая, но пък ще погълнете допълнителни калории.
Деси Тодорова по материали от La via del te
Спортът е важен не само за физическото развитие на децата, а и за интелектуалното.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари