Застанете от ляво и бебето ще ви разпознае

През първия месец дясното полукълбо на мозъка е по-активно

Илюстрация: Guliver / iStock

Екип френски специалисти доказа, че мозъкът на бебето е добре организиран още от самото му раждане. Дясна му полусфера отговаря за разпознаването на лицата.

И за да се стимулира, е добре да стоите от ляво в зрителното му поле.

През първите месеци от своя живот бебето е привлечено най-вече от лицето на тези хора, които стоят в непосредствена близост и то бързо се научава да ги разпознава. 

Учени от лабораторията по неврология и когнитивни науки към институтите INSERM и CEA доказа, че кърмачето се справя с тази задача като използва в началото само дясното си полукълбо. Откритието им е публикувано в престижното списание Nature Human Behavior.

По време на изследването учените поставили лица в дясното или в лявото зрително поле на 40 бебета на възраст от 1 до 6 месеца. След това записвали мозъчната дейност като от време на време на бебетата били показвани и лица на напълно непознати за тях хора.

Когато лицето се появявало от дясно, никаква активност на мозъка не била регистрирана. Докато от ляво, независимо дали лицето е познато или ново за бебето, мозъчната активност в дясното полукълбо значително нараствала.

Учените установили също така, че колкото по-зрели са невроните свързващи зрителните области с двете полукълба, толкова скоростта на ответната мозъчна реакция била по-висока. 
Преди 6-месечна възраст обаче, тази зрялост не е достатъчна, за да може дясното полукълбо да разпознае лица и образи, които са застанали от дясно.

Откритието на екипа е важно, защото доказва различията в работата на двете полукълба и сочи, че мозъчната организация на кърмачето е много по-сложна, отколкото се смяташе доскоро. Учените са убедени, че различията са налични още от самото раждане, а не се формират с течение на времето.

Източник: topsante.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа