За да спи детето, спете и вие

Личният пример на родителите е заразен

Снимка: Guliver / iStock

Слагането на детето да спи понякога е истински кошмар за родителите. А сънят е особено важен както за развитието му, така и за вашето спокойствие.

Изходът: не губете доверие в себе си, дайте личен пример на детето.

И както в игрите, хлапетата се правят на възрастни и така усвояват социален опит, така и в навиците за сън. Те също са подчинени на общото правило – уча като подражавам.
Поведението на родителите и тяхното отношение към съня слагат отпечатък и върху децата. Това доказва проучване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine.

Американските учени разпитват 790 родители на деца на възраст 6-12 години за продължителността на съня на хлапетата. Родителите трябвало също така да изчислят и своята увереност и възможност да ги накарат да си легнат навреме и да спят. 57% от тях признали, че са уверени в подхода си и се справят отлично с тази задача.

Оказало се, че родителите, включени в проучването спели 6,9 часа, а техните деца 9,2 часа на нощ. Имало обаче индивидуални различия.
Децата на тези родители, които били най-уверени в себе си, спели близо 50 минути повече в сравнение с неубедените.
Оказало се също така, че колкото по-дълго спят мама и татко, толкова по-дълбоко и продължително спят и децата през нощта.

И учените стигнали до заключението, че един час сън в плюс от страна на родителите, води до 15 минути допълнителен сън за детето.

За да изключат влиянието на други фактори върху съня, които биха могли да повлияят резултатите от изследването, учените взели под внимание възрастта, пола на детето както и образованието на родителите. Те отчели също така физическата активност на малчуганите, колко време прекарват пред телевизора и други електронни източници. Всички тези фактори оказват слаб ефект върху съня на децата, е заключението на изследователите.

Специалисти от Американската академия по медицина на съня препоръчват 9 до 12 часа нощен сън за всички деца на възраст 6-12 години. Те припомнят, че недостигът на сън води до проблеми с концентрацията на вниманието, ученето и поведението, отразява се и на здравето на подрастващите. Авторите на проучването смятат, че родителите са тези, които дават личен пример и трябва да бъдат насърчавани да изграждат навици за сън у децата.

Източник: topsante

 

Коментари
Последни видеа