Училищните любимци с успех и в живота

Популярността в гимназията гарантира щастлив старт

Снимка: Guliver / iStock

Популярните в гимназията тийнейджъри са по-успешни в учението, а по-късно в живота печелят повече и имат по-трайни романтични връзки.
Докато аусайдерите са изложени на по-висок риск да кривнат от правилния път, да залитнат към наркотици, да натрупат наднормено тегло, да изпаднат в депресия, твърдят психолози, цитирани от The Daily Mail. 
Според Мич Принстейн, автор на проучването, популярността на подрастващите играе много по-важна роля от нивото на интелект, семейните фактори и психологическите проблеми. Като тя въздейства по особен начин на мозъка – променя социалните възприятия, емоциите и реакцията спрямо стреса. 
Едва в тийнейджърска възраст обаче ние започваме да разбираме и си даваме реална сметка какво мислят околните за нас. А спомените, които пазим, диктуват бъдещото поведение и постъпки.

Психолозите допускат, че реакцията на хората в определени социални ситуации е автоматично решение, което се взема за няколко секунди. В този процес на взаимодействие се активизира дял от мозъка (corpus striatum), който е свързан с удоволствията. При подрастващите този дял в мозъка е особено чувствителен към социалните награди.

„Популярността слага отпечатък дори върху ДНК-то, върху здравето, поведението, характера и то по начин, който досега не бяхме и допускали. Именно затова, популярността на младежите, е от такова значение. И, ако те не се радват на одобрение и харесване в ранна възраст, това по-късно в живота, слага белег“, твърди Принстейн.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа