Защо е важно 10-годишните да спят поне 8 часа

Всеки допълнителен час сън намалява риска от диабет

Илюстрация: Guliver / iStock

Деца, които спят малко и редовно не си доспиват, са по-склонни да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които спят достатъчно.
Всеки допълнителен час сън през нощта намалява килограмите, увеличава мускулната маса и понижава концентрацията на глюкоза в кръвта, установи проучване на британски лекари, цитирано от The Daily Mail. 

Известно е, че наднорменото тегло и високата кръвна захар са фактори, които предразполагат към диабет от втори тип, при който тялото не може правилно да синтезира хормона инсулин, който превръща кръвната захар в енергия.
„Проучването ни доказа, че нощният сън е просто, евтино и надеждно средство за понижаване на нивата на кръвната захар, а оттам и риска от диабет тип 2“, каза ръководителят на изследването Кристофър Оуен от болница „Сейнт Джордж“ в Лондон.

В проучването били включен 4525 деца на възраст 9-10 години, които попълвали анкета за часа на лягане вечер, а учените следили за нивата на кръвна захар.
През учебната година децата спели средно 10,5. Като продължителността на нощния сън варирала от 8 до 12 часа.
Проучването доказало, че тези, които спели по-малко от останалите, по-често били с ниска чувствителност към инсулина. Освен това тези деца като цяло били с по-високо наднормено тегло. Всички, които спели недостатъчно, били с по-висок риск да развият диабет тип 2, установили учените.

Според Американската академия по педиатрия децата на възраст от 6 до 12 години и добре да спят през нощта средно 9-12 часа, за да избегнат рискове със здравето си.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа