Преди изпит гледайте снежни планини

В критична ситуация зимната гледка стимулира правилно решение

Снимка: Guliver / iStock

Обичате зимата? Има още един повод да гледате зимни картини, дори и през лятото. Закачете такава снимки или картини в офиса или над работното си бюро. 
Защото израелски учени доказаха, че съзерцаването на заснежен пейзаж стимулира вземането на правилни в дългосрочна перспектива решения и помага за осъществяване на когнитивен контрол, пише ​Zee News

Екип от университета „Бен Гурион“ в Израел потвърди научно старата поговорка, че най-добрите решения се вземат „с хладен мозък“ и, че температурата наистина влияе на когнитивния контрол. Това се дължи на субективното възприятие на температурата. 

Учените направили експеримент с 87 студента. Те трябвало да гледат в обратна посока, но да следят движещ се предмет. Така учените измервали степента им на когнитивен контрол.
При втория експеримент участниците наблюдавали зимен пейзаж, огрян от слънце. И всеки студент трябвало да си представи, че е там, сред тази снежна обстановка.

Оказало се, че когато човек съзерцава зимен пейзаж, той по-добре се справя с когнитивни задачи. Учените допускат, че подсъзнателно студеното мобилизира, повишава бдителността и необходимостта за контрол.

Така че, преди изпит или преди да вземете важно решение, знаете какво да гледате.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа