Учени: сексът подобрява паметта на жената

Активизира и работата на мозъка

Снимка: Guliver / iStock

Сексът ни прави не само по-слаби, по-щастливи и по-здрави, но също така подобрява и паметта!
Учени от университета МакГил в Канада установиха, че младите жени, които редовно правят традиционен секс, много по-надеждно запомнят информация в сравнение със свои връстнички, които не са така сексуално активни.
В проучването взели участие 78 жени на възраст 18 до 29 години, които минали тестове за проверка на паметта. Целта на теста била да се установи доколко добре жените запомнят абстрактни понятия и лица.

Резултатите недвусмислено показват, че тези, които често правят секс, успяват да си спомнят повече думи в сравнение с тези, които нямат редовен сексуален живот. Сексът обаче не променя способността на представителките на нежния пол да запомнят лица.

Учените допускат, че ефектът се дължи на ускоряване на процесите в мозъка. Вероятно сексът стимулира създаването на нови връзки между невроните и активизира неврогенизиса в хипокампа – тази част от сивото вещество, която отговаря за паметта.
Докато запомнянето на лица не е пряко свързано с хипокампа.

„Химичните вещества, които предават в мозъка сигнали за „награда“ - хормони и невротрансмитъри – се активизират при секс и стимулират и паметта“, обяснява проф. Дженс Пруеснър, шеф на проучването.

Друго самостоятелно изслидване доказа, че жени на средна възраст се справят по-успешно с тестове за памет, в сравнение с мъжете. След настъпване на менопаузата обаче паметта им отслабва.

Източник: Fox news

Коментари
Последни видеа