Психолози с рецепта за споровете в брака

Как да подходим към тях, без да се травмираме?

27 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Дори и в най-стабилния брак се случва от време на време да има конфликти между партньорите. В подобни ситуации е важно колко меко, без последствия и обиди да подходите към спора, смятат психолози.

Препоръката на лекарите за това как да се карате без особено травмиращи последствия публикува Huffington Post.

За да не разрушите брака и да не навредите на съпруга, партньорите дори в момент на спор са длъжни да намерят правилните аргументи и да следят за тона на своето общуване, отбелязват психолози.

Ако чувствате напрежение и необходимост да обсъдите постъпките на близкия човек, започнете разговора меко, без агресия. Когато започвате диалог с гневни атаки, вие не решавате, а задълбочавате конфликта“ е мнението на Лесли Петрук, оглавяваща консутационния център The Stone Center for Counseling and Leadership.

Друг експерт в областта на отношенията, семейният психотерапевт Аманда Деверич заявява, че е полезно за брака да умееш да отложиш изясняването на проблема „за по-добър момент“.

По думите на специалиста, невинаги спорът трябва да се реши веднага – обратно, ако е избухнала бомбата, понякога по-доброто решение е да отложите разговора, когато димът се е разсеял. „Така ще успеете да се спасите един друг от резки, необмислени и обидни думи. Поговорете за всичко, когато станете готови“, пояснява Деверич.

Споровете и недоволството в брака често възникват заради несъответствия в представите за семейния живот, според психолози. Те твърдят, че взаимоотношенията биха били много по-прости, ако хората умеят трезво да оценяват живота и да не преувеличават своите очаквания.

Приемете факта, че някои проблеми, независимо от всички положени усилия, никога няма да бъдат решени. Идеални хора няма, всеки има свои особености и недостатъци. С някои от тях е необходимо просто да се примирим“, дават съвет експерти по взаимоотношенията.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.