Внимавайте какво споделяте онлайн за децата си

Понякога безобидният пост може да предизвика проблеми

18 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Родителите внимават много за това как децата им ползват социалните медии, но те самите също трябва да имат едно наум за собствените си постове, предупреждават учени. В наши дни е почти сигурно, че семействата редовно качват снимки на децата си онлайн, за да осведомяват близки и приятели какво правят. Но това може да има негативни, дори плашещи последствия.

„Всичко това е страшно ново. Родителите не са свикнали да се справят с него“, казва д-р Бахаре Кийт, асистент-преподавател по педиатрия в колежа по медицина към Университета на Флорида. Преди социалните медии родителите можеха да засрамят децата, показвайки стар албум със снимки. Сега нещата, които разкриват онлайн – хубавите и не чак толкова хубавите, оставят траен дигитален отпечатък, обяснява тя.

Тези дигитални отпечатъци се превръщат в норма: проучвания са установили, че 92% от 2-годишните деца в Щатите имат присъствие онлайн, а около една трета се появяват в социалните мрежи до 24 часа, след като са се родили, казват учените.

Понякога онази стара, засрамваща снимка, направена от мама или татко, се появява като фейсбук „спомен“. А друг път, в обществения домейн изскача лична информация за детето – като например справянето му с различни поведенчески проблеми, посочва Кийт. А това, както отбелязва, може да им психологически последици за децата.

Ако погледнем нещата от още по-лошата им страна, родителските постове може по невнимание да дадат информация на крадци или дори педофили.

Според Кийт проучването по въпроса е малко, защото темата е нова. Екипът ѝ е направил преглед на медицинската и правна литература по въпроса, излизайки с няколко съвета към родителите как да постват разумно:

- Никога не споделяйте снимки на детето си, в които то е разсъблечено по някакъв начин.
- Бъдете внимателни с постове, които дават информация за точното му местонахождение.
- Ако ще търсите онлайн помощ за поведенческите проблеми на детето си, споделяйте информацията анонимно.

Извън това съветът към родителите е да са сигурни, че разбират политиката за поверителност на сайтовете, които ползват. Да ограничите постовете си във фейсбук само до „приятели“ не е достатъчно, казва Кийт.

Защото ако и някой друг е отбелязан на снимката, неговите приятели също може да я видят. Въпросът е не да плашим родителите да не споделят семейни снимки и да не се хвалят с децата си онлайн. „Не казваме „Не споделяйте“. Просто го правете разумно“, добавя тя.

И не е става въпрос само да опазите хлапетата, но и да уважавате личното им пространство. Ако децата са по-големи, винаги питайте дали са съгласни да споделите снимка или история. Ако са по-малки, опитайте се да помислите напред. „Запитайте се дали като стане на 14, детето ми ще е ОК с това. Ако се колебаете, не поствайте“, казва Кийт.

Д-р Дейвид Лойд Хил, председател на Съвета по комуникации и медии към Американската педиатрична асоциация, също смята, че е нормално родителите да се концентрират върху децата си, когато ползват социалните мрежи. „Ако сте родител“, казва той, „най-важните и вълнуващи неща в живота ви вероятно се въртят около децата.“

И въпреки че подобни постове имат само добри намерения, Лойд-Хил е съгласен, че родителите трябва да помислят, преди да споделят, и да вземат някои разумни мерки. „Със сигурност е разумно да не поствате настоящото местоположение на детето си. Не искате да осведомите света, че то е в парка без вас“, добавя той.

Въпреки това, според него родителите не трябва да се притесняват излишно.

„Опасността някой да дойде и да грабне детето ви от улицата е много малка.“ По-сериозното притеснение, казва той, е личното пространство на децата и дали някой ден снимките и информацията, която родителите са споделяли, няма да ги нарани по някакъв начин. „Да, трябва да следим какво правят децата ни в социалните медии, но също трябва да внимаваме и какво правим ние“, казва Лойд-Хил.

Източник: healthday.com

Коментари
Последни видеа