Съвременното бащинство – 5 позитивни промени

Учените с доказателства

Снимка: Guliver / iStock

Докато филмите още робуват на стари схващания и показват таткото като неоправен и доста непохватен, ново проучване доказа нещо коренно различно. То посочи промените в съвременното бащинство и дори даде ново определение на мъжествеността.

Американски учени установиха, че днешните бащи са по-активно ангажирани с живота и отглеждането на децата си в сравнение с миналите поколения. Проучването им е публикувано в  Journal of Marriage and Family и е доказателство за коренна културологична промяна, базирана на активното присъствие на бащата в живота на децата им.

„Ние установихме, че съвременните бащи прекарват много повече време, полагат повече грижи и дават повече любов на децата си, отколкото това се е случвало в миналото“ , каза проф. Кевин Шафер, един от водещите учени.

„Повечето съвременни бащи играят също толкова отговорна и важна роля колкото и майките в отглеждането на децата. В същото време има една част, която смята, че именно таткото е този, който осигурява прехрана на семейството и е стожер на реда и на дисциплината“, обяснява той.

Проучването доказва също така, че мъжете, които са традиционалисти и се придържат към определението „мъжествени“, не са толкова всеотдайни бащи. Докато за други мъжкар и баща са оксиморони и са просто два аспекта на мъжествеността, които взаимно не се изключват.

Важно е да се разбере обаче какво на практика е мъжествено и какво – не.

„В някои среди, когато хората чуят определения като хегемон или силен мъжкар, смятат, че стана дума за агресивни мъже. Това обаче не е така. 
Има много положителни аспекти от мъжествеността. Например целеустременост и честност. В повечето случаи обаче ние мислим за проблематичния аспект от мъжествеността – агресия, проблемни връзки, притвореност, потискане на емоциите и отказ да поискаш помощ, когато се налага.
Това наистина са негативните страни на традиционната мъжественост. Нашето проучване доказа, че те нараняват семейството.“

Предишни проучвания сочат, че бащите се опитват да имат балансирано поведение при демонстриране на своята мъжественост, следвайки инстинкта си да дадат пример и да осигурят емоционална подкрепа на децата си.
Съвременните очаквания към бащите им позволяват да имат свобода при изява на своята мъжественост, сочи допитване сред 2000 бащи на деца от 2 до 18 години.
Ето и резултатите от проучването.

- те са ангажирани с децата си няколко пъти седмично и са наясно с допълнителните им занимания

- само по изключение използват грубост, за да ги възпитават и ги дисциплинират

- демонстрирането на топли отношения е важна част от бащинството както за малките, така и за по-големите деца

- осигуряват морална подкрепа за по-големите деца

„ Ние учим момчетата и мъжете да бъдат емоционално отзивчиви, и затова те ще бъдат по-добри бащи на своите деца. И те ще могат да им осигурят не само материална и финансова помощ, но ще бъдат и емоционално ангажирани в решаване на всички техни проблеми“, обяснява Шафер.

Как да стане това? Учените предлагат 4 подхода.

- За таткото е ОК да показва своите чувства. И това го прави по-добър баща.
- Да преподават уроци чрез личния си пример.  Децата учат повече когато гледат модела на бащино поведение, отколкото, ако слушат назидания и съвети. И, те възприемат по-добре тези нагледни уроци, отколкото вербалните послания. 
- Помнете, че има много начини за бащата да покаже, че е мъж. И, че „яките мъжкари“ понякога са лоши бащи. 
- Не се страхувайте да сте нежен, любвеобвилен, загрижен. Децата и семейството ви имат нужда да усетят емоционална ангажираност и съпричастност от страна на таткото.

Източник: mothering.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа