Работа от дома – как да се случи, без децата да пречат

Няколко полезни съвета ще ви помогнат да организирате всичко по най-добрия за всички начин

29 Април 2024 г.
Работа от дома – как да се случи, без децата да пречат

Има начин да работите и гледате децата едновременно.

Снимка: Shutterstock

Съветите са на американски специалисти, които са изготвили този кратък наръчник за „работа от дома, въпреки децата“, след като новата ситуация, провокирана от пандемията преди няколко години, наложи това. И хоум офисът стана моден и доста удобен за мнозина, които решиха да продължат именно по този начин.

Вероятно за хората, които все още нямат деца или децата им са отдавна пораснали, преместването на офиса в жилището не е нещо кой знае колко страшно.

Питайте обаче тези с малки деца, които трудно могат да се концентрират върху задачите си, защото все нещо „страшно“ се случва и не търпи отлагане: „Мамо, а пък тя ми взе количката и я хвърли в боклука“, „Гладен съм!“ (съпроводено с драматично повишаване на тона), „Не съм рисувал по кучето, то така си беше“, „Имам пиш“, „Опппааааа…“ (последното е най-плашещо, защото обикновено крие някаква беля).

Не само обаче родителите с мъници имат затруднения. Тези с по-големи деца също трябва да бъдат в готовност по всяко време на деня за изненади: „Госпожата поръча да направим палачинки за часа по Технологии и предприемачество, да снимаме как ги правим и да й изпратим видеото. Обаче аз не мога да правя палачинки, ще ми помогнеш ли?“, „Трябва да науча едно хоро по физическо, ще ми покажеш ли стъпките, че не го разбрах“.

А в същото време служебната работа не търпи отлагане. Как да процедирате, за да може всичко да върви по план?

Ето съветите на американските специалисти, които са напълно приложими и у нас.

Трябва да се научите да ставате по-рано.

Снимка: Shutterstock

Рано пиле, рано пее

Първо правило - станете ранобудни. Независимо, че сега не се налага да пътувате и да подготвяте децата за училище, защото всичко е на един клик разстояние, не губете своите навици и не се излежавайте. Защото това е просто загубено време, което после ще ви притисне много неприятно.

Дори може да станете малко по-рано от обичайното, още докато децата спят, и да отхвърлите тогава някои от планираните дейности, които изискват работа с документи и максимална концентрация.

Бъдете гъвкави

Когато работите от вкъщи с деца, които се мотаят постоянно около вас, трябва да проявявате не само хитрост, но и гъвкавост, за да успеете да се справите в ситуацията.

Направете си ясен работен план за деня, но имайте готовност за всякакви извънредни ситуации – от кавги между децата до нещо, което изисква вашата наистина бърза реакция.

За да не разстрои това плановете ви, просто оставете между отделните задачи повече празно време, което ще компенсира евентуалните прекъсвания.

Направете си смени

Ако и двамата работите от вкъщи, може да се възползвате от това и просто да си направите смени. Така, докато единият се занимава с децата и другите домашни задачи, другият ще може да свърши на спокойствие своите ангажименти.

Не е нужно тези смени да са като в реалността – по 4, 6 или 8 часа. Може да се разменяте на всеки 2 часа. По този начин ще получите и кратка почивка от задачите си, което ще ви освежи и след това ще можете да се заемете с нови сили и идеи.

А миговете, когато децата спят следобедния си сън, гледат любимото си анимационно филмче или са се заиграли мирно и кротко, използвайте не за работа, а за кратка почивка. Защото и вие имате нужда от такава, иначе няма да усетите кога сте се преуморили.

Сътрудничество – ключ към успеха

За децата е истинско щастие да бъдат по цял ден с мама и татко. Това е и причината те постоянно да се въртят около тях, да ги прекъсват и да опитват да привлекат вниманието им. Така че не им се сърдете.

Но е важно да поговорите с тях и да им обясните какво се случва, защо сте у дома и как е важно да свършите своята работа. Уточнете, че няма да сте заети през цялото време, а ще има много моменти, когато ще може да си поиграете и да правите заедно интересни неща.

Превръщайки децата в свои съюзници в тази „игра“, вече сте спечелили половината битка. Защото те ще знаят, че ще настъпи момент, когато ще бъдете само на тяхно разположение. И ще ви досаждат много по-малко.

Но е добре да са наясно и с това, че когато мама и татко се взират съсредоточено в компютъра или говорят по телефона, не бива да бъдат прекъсвани. Ясните правила ще им помогнат да се ориентират в ситуацията. Но трябва да бъдат наистина така обяснени, че и най-малките да ги разберат.

Пригответе дребни награди за децата.

Снимка: Shutterstock

Награди и съвместни дейности

Добре е от време на време децата да получават дребни награди, ако са успели да се справят отлично в тази ситуация. Но все пак не прекалявайте и не разглезвайте малчуганите, за да не усетят номера и да не започнат да го използват, за да ви манипулират.

Но пък може заедно да си измислите различни дейности, които да правите съвместно и които да носят радост и удоволствие както на вас, така и на децата. Това е не само приятна отмора между две задачи, а и укрепване на връзката ви.

Бъдете подготвени и с различни идеи за самостоятелни занимания, които да им предложите в момента, когато усетите, че започва да им доскучава. Така ще се предпазите от твърде чести прекъсвания на работата.

Споделени пространства

Идеалният вариант е всеки да си има своя стая или поне кътче, в което да може да се изолира и да работи на спокойствие. Това се отнася и за големите деца, които учат и имат също нужда от тишина и спокойствие, за да се съсредоточат.

Ако се налага обаче да делите една стая и няма много опции за по-голямо пространство, може просто да направите условна изолация по хоризонтал и вертикал – със саксия с някакво цвете например, която да поставите между двамата работещи (хоризонтална изолация).

За децата най-добре е в такава ситуация да обособите кът за игра на земята (вертикална изолация), защото ако са на масата до вас, по-често ще се сещат да ви прекъсват. А когато са на пода, те ще се концентрират върху играта много по-дълго.

Деси Тодорова по материали от Qui Mamme

Да поговорим

Как да помогнем на децата си да изразяват чувствата си

Да поговорим

Как децата най-добре усвояват информацията

Още от Да поговорим

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Обичащият ще ви чуе и забележи.

Снимка: Shutterstock

Понякога е полезно да замълчиш, за да те чуят. Да изчезнеш, за да те забележат

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Има начин да помолите детето да не пречи.

Снимка: Shutterstock

Как деликатно да отклоните досаждането на детето

Младежи с телефони. Снимка: Guliver / Getty

10 факта за поколението Z

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как