Национална мрежа за децата с препоръки към България

10 предложения за подобряване на правата на мигрантите и децата бежанци

04 август 2016 г.
Национална мрежа за децата с препоръки към България

Снимка: Shutterstock

За втори път България е подложена на мониторинг от Съвета по правата на човека към ООН и става част от доклад, наречен "Универсален периодичен преглед".. Той се прави веднъж на 4,5 години. Това е уникален механизъм на ООН, въведен през 2008 г., който цели подобряването на правата на човека в страните членки на Обединените нации, съобщава Мениджър нюз.

Първият подобен преглед на България беше направен през 2011 г. и тогава към страната ни бяха отправени общо 135 препоръки за подобряване на правата на човека у нас. В доклада от 2015 г. препоръките към страната ни са 182.
Национална мрежа за децата, която обединява 137 организации от цяла България, работещи с и за деца, направи свой независим доклад към ООН по Универсалния периодичен преглед както през 2011, така и по настоящия доклад. В него НМД прави преглед на изпълнението на препоръките и предлага нови теми за препоръки по областите, които касаят децата и семействата.
Общо 83 са препоръките в Универсалния периодичен преглед на България, свързани с децата и семействата, а тези, пряко свързани с подобряването на правата на децата, са 35. Национална мрежа за децата направи препоръки в 8 от областите, включени в Прегледа: мигранти; права на децата/ недискриминация и насилие/ Омбудсман; малцинства/ хора с увреждания/ бедност; борба с расизма, ксенофобията и езика на омразата; трафик и сексуална експлоатация; семейство и алтернативни грижи; образование и детско правосъдие.

Всички 10 препоръки, отправени към страната ни за подобряване на правата на мигрантите и децата бежанци, не са изпълнени от българската държава. Все още бежанците не се ползват от пълните си права, както и децата бежанци нямат равен достъп до медицинско обслужване и образование.
Във втората област, засягаща права на децата, недискриминация, ненасилие и ролята на омбудсмана, са отправени общо 13 препоръки и от тях само две са частично изпълнени, а по останалите няма напредък.
В частта на доклада за малцинства, хора с увреждания и бедност, държавите членки на ООН отправят общо 23 препоръки към България. От тях само няколко бележат частичен напредък. Това, върху което се акцентира в независимия доклад на Национална мрежа за децата е, че детската бедност бележи рекордни нива у нас през последните години. През 2013 г. близо 32% от децата живеят в бедност, което като абсолютна стойност е 377 300 деца. Това засяга не само ромското население. Много деца са отделяни от семействата си и са настанявани в институции или друг вид грижа поради невъзможността на семействата им да се справят с недоимъка.

Темата е свързана и с отпадането от училище, където България продължава да изостава от поставената в Националната програма за реформи 2012-2020 г. цел от 11%. Данните за делът на преждевременно напусналите образователната система показват стабилно увеличение от 2013 г. насам, като той нараства от 12.5% на 13.4% през 2015 г. 1 Препоръките в областта на образованието са 8, като за частично изпълнени могат да се приемат тези, които са насочени към приемане на нов закон за образованието.
България не се справя добре и с препоръките за подобряване на правата на човека в областта на борбата с расизма, ксенофобията и езика на омразата. Тук към страната ни са отправени 13 препоръки и нито една от тях не е изпълнена.

8 са препоръките към България по темата трафик и сексуална експлоатация. В тази област има частично изпълнение, като Националната комисия за борба с трафика на хора е приела План за действие, но в същото време все още има сериозни слабости, като например изключително малкия брой на защитените жилища за временно настаняване и липсата на правна помощ за непридружените деца бежанци, които стават жертви на трафиканти.

Препоръките в областта на семейството и алтернативните грижи са 5 и повечето от тях са частично изпълнени поради продължаващия процес на деинституционализация у нас, но в доклада на Национална мрежа за децата се казва, че броят на децата в грижа извън семейството продължава да бъде много висок и расте броят на бедните семейства, като най-засегнати са самотните родители, многодетните семейства и тези с деца с увреждания. Организацията приветства препоръката на Великобритания, която е насочена към разработване на самостоятелна семейна политика с ясни цели, мерки и дейности.
В областта на детското правосъдие към страната ни са отправени 3 препоръки, които призовават за приоритизиране на реформата в детското правосъдие, но страната ни все още не отбелязва напредък в тази област.
Национална мрежа за децата предлага като част от своя независим доклад и две нови теми, които да бъдат включени в следващия Универсален периодичен доклад и обосновава важността им. Това са детското психично здраве и ранното детско развитие.

 

Образование

Все повече деца напускат училище заради бедност

Още от Да поговорим

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Какво да направите с падналото зъбче

За децата вероятно ще е любопитно да научат на какво са играли мама и татко.

Снимка: Shutterstock

Интересни ли са нашите игри на днешните деца

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Не изпадайте в паника, ако носът на детето прокърви.

Снимка: Shutterstock

Носът на детето кърви

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата вероятно ще е любопитно да научат на какво са играли мама и татко.

Снимка: Shutterstock

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Том Брейди

Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво да направите с падналото зъбче

Това е много важно събитие за детето, така че не го пренебрегвайте

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

Здраве

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Какъв да изберем, за да е безвреден

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Заедно

Чанинг Тейтъм с признание за връзката си със Зоуи Кравиц

Актьорът участва в новата режисьорска работа на годеницата си "Blink Twice"

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Здраве

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Какво се случва, когато е облачно и, когато градусите се повишат

Селена Гомес и Бени Бланко. Снимка: Instagram

Заедно

Селена Гомес и Бени Бланко с подробности за връзката си

Споделят общите си мечти, навици, отговорности, ежедневие

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

6 неща, на които една майка трябва да научи дъщеря си