Как да възпитаме упоритост у детето

Или за правилното поведение на родителите

Снимка: Guliver/iStock

Целеустремеността и упорството са качества, които се усвояват от децата на дадена възраст, пише news.rambler.ru, позовавайки се на учени от Масачузетския технологичен университет. Последните провели експеримент, в който децата били разделени на две групи: на едната показали как родителите им с труд се опитват да изпълнят проста задача - например, да извадят играчка от контейнер, а на другите - как непознати хора се справят със същото без усилия.

След това изследователите направили уловка: на децата била показана музикална кутия с пусната музика, а когато учените напуснали стаята, малките, в присъствието на родителите, трябвало отново да се опитат да включат звука, като натискат фалшиво копче. 

Експериментът показал, че децата, които били видели упоритостта на родителите си по-рано, натискали копчето два пъти по-често, отколкото тези, които били видели как друг човек извършва с лекота въпросната задача.

"Свикнали сме да мислим, че упоритостта е присъща човешка черта. Породозирам, че корените й са много по-надълбоко. Можем да се учим и променяме начините си на целеустремено действие в зависимост от социалния контекст", смята авторът на изследването, специалистът по психология на MIT Джулия Ленърд.

По думите на професор Лукас Батлър от Университета в Мериленд, ума и таланта на детето играят важна роля във възпитанието, като не по-малко значими са ситуациите, които мотивират децата да стигнат до конкретен резултат.

"На малките, особено в по-ранна възраст, им е присъщо да се занимават с това, с което и родителите им. Дайте им да ви наблюдават как се справяте с битовите си задължения - например, когато чистите прах, и това ще ви донесе плодове. Така те разбират какво е старание", казва професорът.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.