Бащината любов е също толкова важна, колкото и майчината

9 практични съвета за създаване на силна връзка между таткото и новороденото

Снимка: Shutterstock

За майката създаването на връзка с бебето е инстинкт: тя го храни, сменя памперсите, люлее го на ръце. Често жертва кариерата си и остава у дома с малкото дете. А то остава завинаги свързано с нея, дори когато стане голям човек и създаде собствено семейство.

Какво прави бащата в това време, освен да се грижи за семейството? Погрешно е широко разпространеното мнение, че татковците не създават толкова силна връзка като майките. Нищо подобно!

Бащината любов е също силна, но малко по-различна. И освен това пред татковците има достатъчно възможности, които им позволяват да я направят още по-силна във времето. Ето как!

Снимка: Shutterstock

1. Нощна смяна

Татковците спокойно могат да заместят майката в нощното хранене, ако тя вече не кърми (или от самото начало бебето се храни от шише). Това едновременно ще даде възможност на майката да си почине, а на бащата – да укрепи връзката с бебето.

А и така таткото може да оцени, че дори простото на вид хранене на бебето, всъщност никак не е лека работа.

2. Игра с поглед

Специалистите смятат, че тази игра е изключително полезна за развитието на бебето.

Тя спокойно може да се играе от бащите. Освен, че е забавна и за двете страни, е много важна за развитието на новороденото.

Бебетата обичат да съзерцават лицата. Татковците просто трябва да вземат новороденото на ръце и да се загледат в него. Бебето постепенно ще се научи да се концентрира върху лицето на таткото, което е една от големите стъпки, които ще направи.

3. Разходка в кенгуру

Не само навън, а и у дома.

Бебетата обичат да бъдат привързани към родителите си. Когато таткото се прибере от работа, може да поноси малко бебето в кенгуру, докато прави нещо в жилището или пък да го изведе навън.

Ако имате куче, това е чудесен вариант да разходите едновременно и бебето, и домашния любимец. Със сигурност и двамата ще бъдат очаровани от това.

4. Къпане

Ето нещо, което таткото без проблем може да върши и дори да се забавлява. Защото след навършване на определени месеци, бебето започва истински да се радва на водата. А в нея могат да се правят толкова интересни игри.

А ако то не е във възторг от къпането или просто не е спокойно в този момент, може бащата да направи друго интересно нещо – да напълни ваната и влезе в нея заедно с бебето. След което да се отпусне с малкото на гърдите си – това веднага ще го успокои.

5. Спортната страница

Четенето на книги или на спортните страници на вестниците е напълно възможно и с бебе на ръце.

Дори може да бъде и полезно, ако таткото чете на малкото на глас. Нищо, че то е твърде невръстно, за да разбере какво той говори, важното е, че слуша звука на гласа му, а това го успокоява.

В този случай трябва да се чете с мил и спокоен глас, за да не се стресира бебето. Дори да става дума за резултатите от мачовете.

6. Сменя памперсите

И това е дейност, в която таткото може да отмени майката. Е, не е така приятна като къпането, но пък създава силна връзка с бебето.

Докато то лежи на масата за преобличане, а той почиства нацапаното, може да се възползва от възможността да говори на малкото и да му разказва за света, който предстои да види.

Снимка: Shutterstock

7. Да бъде близо до него, когато е болно

Абсолютно задължително!

Децата, особено когато тръгнат на ясла или градина, често боледуват. И точно в тези моменти родителите осъзнават колко беззащитни са те и колко много се нуждаят от тях.

Нощ, прекарана с болното бебе или дете, е урок, който учи родителите на най-важното – да бъдат родители.

Затова не е добре в такива моменти само майката да бъде неотлъчно до детето.

8. Бебето – като фитнес уред

Може да звучи странно, но всъщност има безкрайно много подходящи упражнения за поддържане на формата, в които активно участват бебетата.

И те са не само за майките, а и за бащите. В този случай тежестта на малките се използва вместо фитнес уред. Но пък това носи много повече ползи – не само за тялото, а и за връзката, която заедно се създава.

А и самите бебета много се забавляват, когато бъдат повдигани, завъртани и залюлявани – това за тях е перфектна игра.

9. Снимки на бебето

Бебетата са супер фотогенични и се забавляват, докато ги снимате. А направените снимки таткото може да изпрати на роднините.

Със сигурност майката няма толкова време, а и сили, за да поеме и това като ангажимент. Но пък за таткото би било чудесен начин да прекара времето със своя мъник.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.