Как да бъдете добър баща (Част 2)

Има начин да направите общуването с децата още по-успешно

05 Март 2023 г.
Как да бъдете добър баща (Част 2)

Снимка: Getty

Много татковци със сигурност се притесняват дали правят достатъчно за своите деца. И понякога просто не знаят как точно да общуват с тях.

Ето и останалите съвети на специалистите, които могат да ви бъдат наистина много полезни.

Снимка: Shutterstock

Метод 3: Бъдете добър модел за подражание

1. Бъдете добър пример

Ако искате децата да ви следват, вашето мото трябва да бъде „правете както казвам и както правя“, така че те да знаят, че не сте лицемер, когато ги учите да правят разлика между правилно и грешно. Ако искате децата да действат по начин, който отговаря на вашите очаквания, те първо трябва да видят вашето положително поведение. Ето и няколко конкретни начина как да дадете добър пример:

- Ако не искате децата ви да пушат или пият алкохол, не трябва да правите тези неща пред тях;

- Ако искате да се отнасят към хората с доброта и уважение, те трябва да видят, че и вие се отнасяте с уважение към хората: от сервитьора в местния ресторант до продавача в магазина;

- Ако искате децата ви да не се карат, тогава не се карайте с майка им точно пред тях.

2. Показвайте уважение към майка им

Ако искате да бъдете добър модел за подражание, тогава трябва да се отнасяте с уважение към майката на вашите деца. Трябва да им покажете колко много я обичате, да й помагате и да се чувствате добре в компанията й.

Ако, от друга страна, сте злобни с жена си, децата ще разберат, че това е правилен модел, щом татко го прави, и ще се отнасят по сходен начин в зряла възраст.

Да се ​​отнасяте с уважение към майката на децата си, означава и да споделяте домакинските задължения и грижите за малчуганите с нея. Покажете на децата, че обичате да глезите майка им, давайки й цялата си обич, която заслужава. Така работите за култивирането на любяща, забавна и пълноценна връзка, към каквато ще се стремят и децата в бъдеще. Ако майката е щастлива, тогава всички останали също са щастливи.

Ако сте разведени, в никакъв случай не говорете негативни неща за майката пред децата, дори и да не сте в най-добри отношения. Това ще ги обърка и стресира още повече.

3. Признайте грешките си

Не е нужно да сте перфектни, за да бъдете добър модел за подражание. Всъщност е по-добре да не сте перфектни, защото децата ще разберат, че никой не е идеален и всеки прави грешки. Но ако сте направили грешка – например, забравили сте да вземете детето от училище в точния час или сте изпуснали нервите си, трябва задължително да се извините и да признаете, че сте сгрешили.

Ако можете да преглътнете гордостта си пред децата си, тогава те ще разберат, че е добре да признаят грешките си и в това няма нищо нередно. Дори показва повече характер, отколкото „да правите правилното нещо“ всеки път.

4. Помощ в домакинството

Ако искате децата да помагат у дома, трябва самите вие правите същото, без значение дали ви харесва или не. Нека те видят как миете чиниите, как почиствате масата и дори чистите килима с прахосмукачка. Това ще ги накара да пожелаят да се включат. А ако смятат, че почистването е работа само на мама, много по-малко вероятно е да помагат в домакинството, когато му дойде времето.

Така облекчавате и работата на майката в дома, а и показвате, че сте екип, дори в тази дейност.

5. Спечелете уважението на децата си

Уважението се печели, не се дава и трябва да направите каквото можете, за да накарате децата си да ви уважават като баща. Ако вечно отсъствате, крещите на майка им или все не сте в настроение, тогава те няма да ви уважават, независимо, че сте техен баща. Трябва да действате възхитително, честно и последователно, за да могат децата да видят, че сте човек, достоен за тяхното възхищение. Не е нужно да ви обожават и да ви мислят за перфектен, а да разбират, че ​​сте човек, който мисли за тяхното добро.

6. Дарете децата си с обич

Да бъдете добър модел за подражание означава да сте и малко дистанцирани, но винаги да правите правилното нещо. Тоест трябва да не се притеснявате да прегръщате и целувате децата си, да им казвате и показвате колко много означават за вас. Не позволявайте да мине и ден, без да кажете „Обичам те“. Така те ще знаят, че са наистина важни за вас.

Децата имат нужда обич, независимо на колко години са. Хвалете ги и им повтаряйте, че животът ви няма да е същият без тях.

Снимка: Shutterstock

Метод 4: Бъдете разбиращи

Ето как!

1. Приемете, че вашите деца не сте вие

Може да си мечтаете децата да продължат вашата професия или семеен бизнес, дори да инвестирате в подходящото за целта образование и уроци, но в крайна сметка те да изберат нещо съвсем различно. Трябва да приемете, че децата имат собствени нужди и желания, които може да не съвпадат с вашите. Може да мислите, че вашият път е единственият път към щастието, но за да бъдете добър баща, трябва да приемете, че децата ви може да имат различна представа как да управляват живота си.

Въпреки че може да вярвате, че правите всичко възможно, когато им обяснявате какво да правят или как да живеят живота си, в действителност вие подкопавате тяхната независимост, опитвайки се да ги контролирате.

Отнема време, за да приемете желанията на децата. Но ако не разберете веднага защо едното иска да е художник, а другото се увлича по спорта, докато вие сте ги виждали като лекари, помолете да ви обяснят интересите си и им отделете нужното време за слушане с разбиране.

Ако се опитвате да ги контролирате твърде много, те може да спрат да бъдат откровени и общуването ви да пострада. Затова ги оставете да вземат свои собствени решения, като им позволите да бъдат самостоятелни и непредубедени. Дори ги запишете на разнообразни дейности, за да могат да видят коя би им била най-интересна.

2. Бъдете наясно с променящите се времена

За да бъдете добър баща, трябва да разберете, че децата не растат в същата среда, в която сте били отгледани вие, дори да сте млад родител. С глобализацията, влиянието на социалните медии и политиката на промяна в днешното общество, децата вероятно ще бъдат по-слаби от вас, но по-наясно с проблемите и промените в днешния свят.

Също така трябва да сте наясно, че неща като пиърсинг по тялото, предбрачен секс и татуси са нещо нормално за днешния свят. Приемете, че вашите деца са продукт на времето си и че искат да изследват света повече от вас. Трябва да им позволите да изразят себе си и да споделят своите гледни точки с вас.

3. Приемете грешките на децата си

Ако искате да бъдете разбиращ баща, трябва да приемете, че децата не са перфектни и също правят грешки. Животът е пълен с грешки, които помагат на всички да се учат, така че приемете техните грешки като добри уроци, независимо дали става дума за лош избор в любовта или провал на изпит, поради неучене.

Ако не позволявате на децата да се объркат от време на време, те няма да научат нищо. Дори ако искате да ги защитите, позволяването да правят собствени грешки ще им помогне да вземат по-информирани решения. Все пак трябва и да ги порицавате по подходящ начин, когато сбъркат, но също така да им обяснявате какво нередно са направили, вместо просто да им се карате.

4. Разберете дали децата ви са борбени

Ако искате да бъдете добър баща, трябва да сте наясно кога те преживяват трудности и да бъдете внимателни към техните нужди. Може би синът ви е в криза, защото сте се преместили в нов град и там няма приятели или пък дъщеря ви преживява първата си раздяла и е емоционално напрегната.

Дори и да не можете напълно да извините отдалеченото или емоционално поведение на децата си, трябва да сте наясно какво се случва в главите им, за да можете да проявите повече разбиране и да говорите с тях, когато са в беда.

Просто кажете: „Знам, че ти е трудно. Искаш ли да говорим за това?“ това ще помогне на децата да разберат колко много ви е грижа.

Опитайте се да се поставите на мястото на вашето дете. Разбирането на мотивите му ще ви помогне да разберете и поведението му.

5. Не възлагайте неоправдани очаквания

Животът на детето може да бъде изпълнен с натиск от страна на братя и/или сестри, съученици, учители и треньори. Помогнете му да разбере желанията си и да оцени своите способности и ограничения. Помогнете му да си постави постижими цели. Насърчете го да разгърне пълния си потенциал, но избягвайте да го натоварвате с прекалени очаквания.

6. Осъзнайте, че работата на бащата никога не е свършена

Не мислете, че работата ви като татко приключва, щом детето навърши 20 години или завърши училище. Нищо подобно! Вие оставате баща цял живот и вашата работа не свършва. Децата имат нужда да бъдат насърчавани и като зрели хора. Помогнете им да станат финансово и емоционално независими, и бъдете до тях, когато имат нужда от вас.

Няколко важни съвета, които не бива никога да забравяте!

- Бъдете търпеливи във всичко, което правите с децата си.

- Винаги ги изслушвайте.

- Винаги говорете „с“ тях, а не „на“ тях.

- Практикувайте това, което проповядвате, като бъдете пример, без извинения.

- Подкрепете децата си навреме.

По материали от WikiHow

Да поговорим

Как таткото може да помага след раждането

Здраве

3-та седмица на бременността: Таткото определя пола на бебето!

Заедно

Как таткото влияе върху съдбата на дъщеря си

Още от Да поговорим

Майка целува бебето си. Снимка: Guliver / iStock

Как оцелях след раждането

Тъжна жена. Снимка: Getty

4 черти, които привличат насилници

Страхът може да бъде и полезен за малките.

Снимка: Shutterstock

Страховете помагат на децата да растат

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Двойките, които оцеляват след изневяра, притежават следните черти

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Как да научим децата да държат правилно молива

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бременните трябва да внимават с кафето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Възможна ли е консумацията на кофеин по време на бременност

Разберете дали кафето трябва да се превърне в мираж за вас през този период

Майка целува бебето си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Как оцелях след раждането

Личната ми програма „Съхрани себе си“

Щастливите Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова гушна първороден син

Момченцето носи името Тиаго Колио

Тъжна жена. Снимка: Getty

Да поговорим

4 черти, които привличат насилници

Защо жените попадат на един и същ тип кофти мъже

София Ричи и Елиът Грейндж по време на сватбата. Снимка: Instagram

Заедно

Бременната София Ричи празнува първа годишнина от сватбата

"Искам да се омъжа за теб милион пъти отново, Елиът!“, написа тя

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Страхът може да бъде и полезен за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Страховете помагат на децата да растат

Ето как да ги успокоите и им помогнете да преодолеят тревогите

Майка се кара на децата си. Снимка: Getty

Заедно

Възпитание без крясъци

Какво да направите, ако сте на ръба на търпението

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Здраве

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Вижте в кой момент е най-вероятно да получите най-точни резултати

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация