11 правила, когато отивате на гости на млада майка

Спазвайки ги, наистина ще я зарадвате

Илюстрация: Guliver / iStock

Няма значение дали сте роднина, близък роднина, приятел, близък приятел или по-далечен такъв. Преди да отидете на гости на току-що родила жена (дори да не ѝ е за пръв път) е добре да се съобразите с няколко неща. Нарекли сме ги правила, но, повярвайте, правилата на току-що родилата жена са много повече и по-сложни от изборените.
Да, тя също много иска да ви види, но преди това е добре да направите следното:

1. Попитайте кога е удобно да я посетите

Всяка млада майка си има нейно време, в което иска да се среща с хора. Тя може да е готова за това още от момента на излизането ѝ от болницата или да не е готова в близките две години. Може да ѝ е удобно да се видите между 9 и 10 сутринта, може и след 10 вечерта. Вие се съобразявате и не го приемате лично. 

2. Обадете се непосредствено преди да отидете

И я питайте има ли нужда от нещо. Под "нещо" се разбира всичко - течен шоколад, лепенка за пръста, карфиол, препарат за тоалетна. Когато предстои на млада майка за пръв път да менажира цялото домакинство, винаги нещо ѝ липсва.

3. Следвайте правилата ѝ без коментар

Младите майки - особено тези, на които им е за пръв път - са известни с това, че имат собствени и характерни правила, когато ги посещават външни хора. Може да трябва да се събуете пред вратата, да трябва да обуете калцуни, да си измиете ръцете с антибактериален сапун, да носите маска... Дори и да имате опит по темата, запазете го за себе си. Правете това, което се изисква от вас, без да вдигате вежди или въртите очи.

4. Предложете помощ в домакинството

Попитайте какво има да се свърши вкъщи и кажете, че ще го направите точно както тя ви каже. И го направете точно така. Няма значение дали става дума за простиране, хвърляне на боклук или зареждане на миялна. Подсказваме: Винаги има нещо за вършене.

5. Попитайте дали не иска да излезе или да поспи

Именно - вие сте свеж въздух в живота ѝ. Попитайте я дали не иска да си почине малко, докато вие се занимавате с бебето, или дори да излезе. Може би ще зададете най-хубавия въпрос през последната ѝ седмица. Ще се видите друг път.

6. Донесете храна

Освен чистенето и подреждането на къщата, другото, което дразни младите майки, защото не могат напълно да го подсигурят, е храната. Каквото донесете - ще е добре дошло. Препоръчваме домашно приготвена храна, но всъщност в случая всичко важи - шоколад, чипс, ядки, сладолед. Тя ще ви бъде благодарна.

7. Донесете нещо за забавление

Не, нямаме предвид настолна игра. По-скоро говорим за DVD, списание, книга или в краен случай - жълт вестник. Понякога младите майки в първите си седмици са толкова откъснати от реалността, че всяка подобна забава е като късче от рая на предишен живот.

8. Попитайте, преди да публикувате снимка в социалните медии

Това е закон. Точка. Всички обичаме социалните медии, но не може да пускате снимка на млада майка, камо ли на бебето ѝ, без да я попитате може ли. Честно казано, е добре да попитате дали тя изобщо е окей да снимате каквото и когото да е.

9. Играйте с по-големите ѝ деца (дете)

За всички гости, които не знаят - това ви е най-хубавото - ще посетите младата майка и ще играете с по-големите ѝ деца (дете). А най-добре ще е, ако ги (го) изведете навън. Има и обратен вариант, ако сте много наясно с бебетата, попитайте дали да не се грижите известно време за малкото, за да може майката да обърне внимание на другите си деца (дете).

10. Не давайте непоискан съвет

Младите майки не искат да ги съветват. Вече са чули доста глупости, които не им вършат работа, и се доверяват на себе си. И когато споделят проблемите си (което неминуемо ще се случи), предпочитат не да им давате решение, а просто да ги изслушате. Така че си прехапете езика.

11. Не очаквайте да ви забавляват

Ама, някога сте пили коктейли до сутринта? Ама, вие сте си най-добри приятелки? Ама, вие сте си споделяли интимни неща?
Никакъв шанс това да ви се случи, ако отидете на гости на млада майка. Прочетете пак горните правила и се заредете с търпение. След няколко месеца ще бъдете възнаградени.

Източник: sleepingshouldbeeasy.com

Коментари
Последни видеа