Защо се буди бебето нощем

10-те най-чести причини

Снимка: Guliver / iStock

Първата година и половина на бебето е известна с неговото често будене посреднощ. И макар този факт да се знае от всички, много родители продължават да се чудят защо се случва това. Следват 10-те най-чести причини, заради които мъникът изведнъж започва да плаче. И, родители, не се тревожете, обикновено причината не е във вас.

1. Бебето е гладно.
Това е една от най-честите причини. По принцип, ако се кърми, нямате проблем, защото му се дава да суче. Но ако е на адаптирано мляко, със сигурност ще трабва да чакате да мине двучасовата разлика между храненията. Т.е. ще трябва да го гушкате, носите, пеете или каквото там му помага да се успокои.

2. На бебето му е студено или топло.
Най-добрите температури за стаята на бебето са между 19 и 21 градуса. Нормално е през лятото и то да се дразни го жегата.

3. Дразни се от светлина.
Възможно е да има нощна лампа, светлина, която да влиза от прозореца или друго осветление на мястото, където спи. Постарайте да се ограничите светлината.

4. Стряска се от внезапен шум.
Това няма нужда да ви го казваме, но често бебетата се будят от звуци, от които родителите не биха. Например изръмжаващ мотор, който минава по улицата.

5. Ако бебето ще се разболява.
Често буденето с внезапен рев посред нощ е свързано с физически дискомфорт, който може да бъде ново зъбче или някой вирус.

6. Ако има промяна в режима му.
Много бебета през първите нощи на ново място не приемат добре нещата и е възможно да са по-ревливи през нощта.

7. Ако бебето е научило, че може нещо ново.
Например е открило, че може да хваща разни неща с ръка и да си ги слага в устата. Това е голямо нещо за мъника и много бебета преживяват наученото и го сънуват.

8. Ако на бебето му престои нов етап в растежа.
Мъниците растат скокообразно. Може две седмици да качват килограми в норма и в следващата една да искат да хапват много повече и да пораснат със сантиметър. А това си е повод за внезапен нощен плач.

9. Ако бебето се приспива с бутилка или залъгалка.
До един момент залъгалката е ок за приспиване, после ще трябва да я откажете. Но биберонът на шишетата за хранене не е подходящ за целта. Много бебоци се будят, ако са "изтървали" един от двата биберона.

10. Ако бебето е свикнало да спи на шум (тишина).
Много мъници се будят в момента, в който има промяна в околния шум. Опитвайте се да го поддържате на същото ниво от момента, в който бебето заспи.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.