Между теориите и реалността: На кои мъже по-често им се раждат синове

И защо става така, че някои семейства имат деца предимно от един пол

Снимка: Guliver / iStock

Знаете – онези ваши близки имат три дъщери, други приятели пък – две момчета, а тя е бременна с трето, самите вие чакате второ момиченце... Тенденцията на някои двойки да им се раждат деца предимно от един пол се откроява особено ясно в миналото, когато фамилиите са имали по много деца.

В своята необичайна книга за обикновени родители Анна Милованова пише, че физиологичните характеристики на организмите на родителите могат да повлияят на пола на нероденото дете. Известно е, че всяка човешка клетка съдържа по половината хромозоми на двамата родители и който има в комплект Х и Y хромозома, принадлежи към мъжкия пол, а който е с 2 X - към женския.

Така че дали ще се роди момче или момиче зависи от коя от посочените X или Y хромозоми се добавя към множеството. Според авторката някои бащи произвеждат само X или само Y хромозоми, затова и съпругите им раждат съответно само дъщери или само синове. Например, по презумпция жлезите на мъжете, способни да еякулират до 10 пъти за 24 часа, произвеждат само Y хромозоми (98%), и по тази причина в техните семейства доминират момчетата.

Според Милованова също така яйцеклетките, произведени от десния яйчник, „поемат“ по-добре Y-хромозомата, а от левия - X. Следователно, ако майката има някакво заболяване например на десния яйчник, левият ще поеме и неговите функции. Така че тази жена ще бъде майка главно на синове.

Поведение и качество на родителите

През 1973 г. в научната общност се появява хипотезата Тривърс-Вилард, според която в животинското царство полът се регулира въз основа на качествата на родителите. Предположенията на учените Тривърс и Вилард са, че силните мъже имат предимно синове, а красивите жени - дъщери. Това се случва, защото в природата физически развитите мъже и външно привлекателните жени имат значителен приоритет. Наскоро тази теория се потвърждава от Сатоши Каназава, професор в един от катедрите на Лондонския университет - Школата по икономика и политика. Той провежда проучване, според чиито резултати по-агресивните мъже стават по-често бащи на момчета, отколкото по-кротките им братя.

Снимка: Guliver / iStock

Стабилност в отношенията и киселинно-алкален баланс

Демографската догма гласи, че степента на оцеляване на мъжките ембриони е по-ниска от тази на женските. Тази теория се потвърждава косвено от реалността - според Националното бюро за икономически изследвания в САЩ, 51,5% от омъжените жени раждат по-често синове, докато майките, които са в нестабилна връзка или пък самотните майки имат предимно момичета. Експертите обясняват това с факта, че за да роди момче, жената се нуждае от повече внимание и грижи.

На пола на бебето влияе също киселинно-алкалният баланс в организма на бъдещата майка. Някои жени имат по-алкална среда, а други - по-кисела. Сперматозоидите, които "носят" бъдещия мъж в себе си, се чувстват по-добре в алкална среда, а "женските" сперматозоиди в кисела. Така майките с алкална среда по-често раждат момчета, а с кисела - момичета.

Възрастта на майката и стресовите ситуации

Важна роля в процеса на формиране на пола на детето играе възрастта на майката, както и наличието на всякакви стресови ситуации в живота ѝ. И това е доказано от проучванията на професора по икономика Дъглас Елмонд. Той изучава статистическата информация, получена в Китай след Големия глад от 1959 - 1961 година. Ученият установява, че по това време китайските жени са се омъжвали и, съответно, раждали на много по-зряла възраст отколкото преди този период. Според данните, повечето от тези жени са станали майки на момичета.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа