На каква възраст децата научат цветовете

И по какъв начин може да им помогнете да направят това по-лесно

03 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Светът на децата е колоритен. Те обичат силните цветове, не се страхуват от емоции и всичко, дори това, което може да ни се стори тривиално, е невероятна изненада за тях.

Децата просто знаят как да се възхищават, така че научаването да разпознават цветовете е постижение с определена стойност, което не бива да се подценява или тривиализира.

Какво вижда бебето в началото

Зрението на бебето е напълно развито около шестия месец. През това време то развива координация и вече може да насочва поглед към движещите се обекти наоколо. Между 9-ия и 12-ия месец то започва да обръща глава към обекта, привлякъл вниманието му или посочен от мама.

Ще му отнеме време, докато започне да разпознава цветовите нюанси. Около 18-ия месец детето вече трябва да умее да различава отделните цветове, но ще знае кой цвят отговаря на определено име едва между втората и третата си година.

Снимка: Shutterstock

Как да му помогнем да се научи да различава цветовете

Започнете да повтаряте с него основните цветове: жълто, червено и синьо. Играта е проста. Достатъчно е да се съчетае цвят с обект: като кубчета, кукли, парчета от пъзел, всякакви играчки. Всеки път, когато детето вземе определена играчка, повтаряйте на глас нейния цвят – например „Това е жълтото кубче“. После може да му подадете нещо в различна багра с думите: „А искаш ли тази червена топка?“

Много полезни са и бебешките книжки със страници в различни цветове, които заедно може да разгръщате и да му казвате всяка страница какъв нюанс има. Така под формата на игра, детето ще свикне да разпознава багрите и да ги разграничава. После може да усложните играта с книжка, която освен цветни страници има и цветни изображения – например жълто конче на червен фон. И да назовавате различните багри със съответните цветове.

Как се развиват уменията на детето

Между третата и четвъртата година, детето вече ще умее да ползва боички, така че сега е моментът да го научите как различните цветове се смесват и образуват нов – например от жълто и червено се ражда оранжево, а от жълто и синьо – зелено. За него това е забавна, но всъщност изключително полезна за развитието му игра.

Отново в същия период може да започнете да му показвате различните нюанси на един и същи цвят – по-светло и по-тъмно синьо, разликата между нежно розово и циклама… То може да усвои тези знания, рисувайки (личен опит) или разглеждайки книги с картинки (оценъчен момент). Накарайте го после да повтори нещо, видяно в тези книжки на лист хартия – например зелената трева от някоя приказка (трениране на паметта).

Снимка: Shutterstock

Трябва ли да се притеснявате, ако греши

В никакъв случай! Ако греши цветовете, търпеливо трябва да го поправите, но без да го притеснявате, за да не се разстрои. Може просто да го попитате: „Сигурен ли си, че това е червено?“ Така му давате възможност да се усъмни и разгледа още веднъж показаната картинка, да помисли и направи по-добра преценка.

За цветна слепота (дисхроматопсия) е още рано да се говори. Тази патология се установява на по-късен етап от развитието. Но ако забележите, че около 4-годишна възраст детето неправилно използва цветовете и създава „странни“ асоциации, можете да направите консултация с детски офталмолог. Далтонизмът е незначително разстройство, което не бива да тревожи родителите, защото не засяга ежедневието.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа