11 важни неща, които трябва да знаем за новородените

Ето с какво е добре да сте запознати още преди раждането

07 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Очаквате бебе и вече нямате търпение да гушнете малкото съкровище в ръцете си. Но когато то най-после се ражда, изведнъж се оказвате изправени пред куп непознати неща, въпроси и притеснения. Какво да правите?

Всъщност всичко това може да ви бъде спестено, ако още преди раждането се подготвите за периода, когато малкото ще бъде вече в дома ви. Така няма да се чувствате изненадани неприятно и със сигурност притеснението ще бъде много по-малко.

Ето 11 важни неща, които е добре да знаете за новородените!

Снимка: Shutterstock

1. Бебето може да изглежда малко необичайно

Това е истината! Лицето на детето може да бъде смачкано от едната страна, заради пътя му през родовия канал или пък цялото му тяло може да е покрито с фин мъх, който се нарича лануго. Възможно е също така лицето да е подпухнало, а очите затворени. Все пак бебето ви е прекарало 9 месеца в утробата, така че няма как да изглежда като по снимките, нали?

2. Ще трябва да почакате за първата усмивка

Докато се случи тази мечтана първа усмивка, ще се наложи да потърпите. През това време ще си имате работа с взискателен малък шеф. За да преминете по-лесно през умората и емоционалните катаклизми, не забравяйте да си напомняте във всеки един момент, че усилията ви няма да бъдат напразни. По думи на американския педиатър Кристофър Толчър, бебето ви се успокоява от връзката, която има с вас и обича да го прегръщате. Затова – прегръщайте го във всеки възможен момент.

3. Нужно е да почакате и за първата баня

Докато пъпната връв падне, трябва да почиствате детето само с гъба. Ако пъпната връв не се мокри, тя пада много по-бързо – за около две седмици. Ако все пак я намокрите, важно е да я подсушите веднага с кърпа.

И ако все пак пънчето на пъпната връв прокърви, когато тя падне, не се притеснявайте, това е напълно нормално.

4. Незатворената фонтанела не е нещо, от което да се притеснявате

Някои майки признават, че са били доста уплашени от мекото място на върха на главата на бебето, което се нарича още фонтанела и помага на малкото да премине през родовия канал по-лесно при раждането. Мястото може да пулсира, защото под него директно преминават кръвоносни съдове, които покриват мозъка. Но не е проблем да се докосва и да се сресва косата около него. С времето фонтанелата ще се затвори и втвърди, така че няма никакъв проблем.

5. Бебето само ще ви каже дали се храни достатъчно

Новородените деца трябва да се хранят на всеки 2-3 часа, но когато кърмите, е трудно да разберете точно колко мляко те приемат. Добрата новина е, че има начин да се разбере. Според д-р Толчър, теглото е най-добрият индикатор в началото. Педиатърът ви ще провери теглото на детето няколко дни след изписването. Новородените бебета изгубват между 5% и 8% от първоначалното си тегло през първата седмица и би трябвало да го върнат през втората.

Намокрените пелени са друг знак, който говори за храненето и е чудесен измервателен уред. През първите пет дни, това няма да бъде показателно, но след това мокрите памперси би трябвало да бъдат 5-6 на ден, а тези с изпражнения – поне един или два.

6. Как да смените пелената

Няма съмнение, че бебетата пълнят памперсите – по малка или по-голяма нужда. Ако все още имате затруднения при смяната на пелените, просто изгледайте няколко видеа и лесно ще се ориентирате как да го правите. След това ви е нужна единствено малко рутина, за да свикнете.

7. Сухата кожа е нещо нормално при новородените бебета

Първоначално детето ви може да има мека и копринена кожа, но това бързо ще се промени. Не е нужно да правите нищо, тъй като обикновено се излющва, но ако все пак държите, може да използвате хипоалергенен хидратиращ лосион за бебета, който е без добавени аромати. Възможно е да се появят и малки червени точици, обрив от пелените и дори бебешко акне, за които може да потърсите помощ и насока от педиатъра на детето, който да ви препоръча подходяща козметика.

Снимка: Shutterstock

8. Не е нужно да стоите само вкъщи

Докато сте в майчинство може да си седите колкото искате у дома с детето. Но това невинаги е полезно за него, а и за вас. Спокойно може да излизате навън, разбира се с някои предпазни мерки. Не излагайте бебето на силно слънце, дръжте го далеч от хора, които е възможно да са болни, избягвайте затворени пространства с много хора - като търговски центрове, особено около празниците.

Научете по-големите си деца, да докосват крачетата на бебето, вместо ръцете и лицето му, тъй като по този начин може да избегнете разпространението на инфекции. Можете дори да им възложите задачата да бъдат нещо като хигиенна полиция, която да обяснява на гостите ви какво и как да докосват, да ги кара да си мият ръцете преди да отидат при бебето и т. н.

9. Новородените деца плачат много

Тези пронизителни вопли, които понякога ви изправят на нокти през нощта, са всъщност начин на комуникация. Така бебето казва кога е гладно, кога му е студено, кога е напълнило пелената или кога иска да го прегърнете. Тези „разговори“ могат да бъдат объркващи в началото, но не се притеснявайте – с времето все по-лесно ще разбирате езика му и от какво има нужда.

10. „Котешката дрямка“

Първите три месеца винаги са объркани и неорганизирани за всички. Бебето трябва да се храни на всеки 2-3 часа, което означава, че малкото сън, който получавате е далеч от достатъчен. Но според д-р Алтман, след третия месец, децата започват да спят между 6 и 8 часа.

Междувременно, може да опитате да си създадете график. Не позволявайте бебето да спи повече от три часа през деня, без събуждане за хранене, а вечер го оставайте да спи, колкото иска, стига да е минал периодът, в който трябва да върне първоначално изгубеното тегло.

11. Периодът, в който бебето е новородено, минава бързо

Чувствате се стресирани, изморени и самотни? Трудно е, факт! Добрата новина е, че този период отминава неочаквано бързо. Само трябва да се адаптирате и научите на малко търпение. Вместо да се притеснявате от нещата, които не знаете, фокусирайте се върху времето, което прекарвате с малкото, и удоволствието да бъдете заедно.

Данина Иванова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.