6 полезни съвета за бебешките хавлийки

Ето най-важното, което трябва да знаете за избора и поддържането им

Снимка: Shutterstock

Бебешките хавлии са практични вещи, задължителни в ежедневието на малкото. Проблемът е, че те влизат в пряк допир с деликатната кожа на новороденото и затова е изключително важно да бъдат избирани и после поддържани правилно.

Основното, което се иска е: да бъдат меки и пухкави, и да не миришат неприятно, което би раздразнило бебето. И разбира се, да са от 100% памук, за предпочитане органичен, тъй като това е най-подходящата за мъниците материя (има хипоалергенни и абсорбиращи свойства). И освен това е най-устойчива на високи температури.

Ето 6 полезни съвета, които ще ви помогнат по отношение на бебешките хавлии.Снимка: Shutterstock

1. Много и качествени

Често казваме „Малко, но качествени“, но в случая с бебешките хавлии важи друго правило: „Много и качествени“.

Причината е, че при новородените се налага всичко да се пере много по-често. И може да се окажете в един момент без налични чисти хавлии и кърпи за забърсване. Освен това, колкото повече се пере, толкова по-бързо се амортизира всяка една тъкан. Бебешките не правят изключение.

2. Не ги поставяйте директно на масата за повиване

Да, там е най-удобно, когато бебето е съвсем малко. Но винаги има опасност да е останало нещо нацапано от преобличането, което да нацапа и хавлийката.

За да предотвратите такава неприятна изненада, най-добре използвайте тънка памучна пелена, която да застилате под хавлията. Проблемът e, че този тип петна са понякога по-трудни за третиране и остават следи. А хавлийката се използва по-дълго от бебешкото боди и е добре да я съхраните максимално дълго.

3. Хавлиените по-малки кърпи не са лигавници

Много родители имат навика да използват вместо лигавник хавлиена кърпа с по-малък размер. Не е грешно във функционален смисъл, но използването им за такава цел определено ще ги съсипе много бързо.

Петната от повърнато, мляко и плодове не изчезват лесно. Често те трябва да бъдат предварително обработени и не е сигурно, че кърпата ще възстанови своята чистота като преди. Така че мястото на кърпите е в банята, не в кухнята.

4. Не използвайте по-големите вместо килимче за игра

Разстилането на кърпа на пода, за да играе бебето, не е нещо необичайно, но изобщо не е правилно. За тази цел има меки одеялца или специални постелки.

Кърпите, поставени на пода като постелка или на масата като защитна покривка, събират прах, косми или абсорбират други вредни елементи, което буквално ги съсипва.

Най-добри за игра са специалните подложки, които лесно могат да бъдат измити и почистени.

5. Как да се ​​отървете от петната

Въпреки горните предпазни мерки, със сигурност ще се случи по хавлията или хавлиената кърпа да се появи петно. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да действате незабавно и да отстраните по-голямата част от мръсотията (изпражнение, повръщано, храна, плодове). Но не търкайте, а просто остържете с нещо твърдо.

По-късно може да третирате петното със средство за премахване на петна и да го оставите да действа няколко минути. За предпочитане е да използвате натурални продукти, специфични за бебешкото пране. На финала просто изплакнете и накиснете за известно време в гореща вода, след което изперете по обичайния начин.

Снимка: Shutterstock

6. Винаги меки бебешки кърпи

За деликатната бебешка кожа е важно хавлиените кърпи и хавлийката да бъдат винаги много меки. Може да се изкушавате да добавите омекотител, но повечето експерти съветват да не правите това, особено за детско бельо и хавлии. Причината е, че омекотителите имат много интензивни аромати и това може да причини алергичен проблем. Освен това те се отлагат върху влакната на тъканта, създавайки мазен слой, който често не се изплаква добре и следователно може да предизвика дразнене на кожата.

Затова по-добре заменете омекотителя с оцет или сода бикарбонат, които може да добавите директно в отделението за перилен препарат при пране. Освен, че спомагат за поддържането на мекотата, тези натурални продукти предотвратяват и лошите миризми.

По материали от Periodo fertile

Коментари
Последни видеа