6 съвета за къпане с бебето

Къпането с бебето може да бъде най-релаксиращото преживяване

05 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Къпането на бебето е един от моментите, които се превръщат в приятни спомени в съзнанието на родителите. Макар гледката на вашето малко дете, което се плиска и пищи във ваната, обикновено да е доста забавна, къпането може да бъде и момент на спокойно сближаване, когато го правите заедно.

Допълнителният пряк контакт кожа в кожа повреме на баня, може да донесе ползи, включително да стимулира умственото развитие и да улесни кърменето. Но преди да започнете да се плискате с бебето си, вижте тези шест съвета как да направите времето за къпане специално и безопасно.

Снимка: Shutterstock

1. Кога да запознаете бебето с къпането

Важно е да знаете, кога вашето бебе е готово за първата си баня. Педиатрите препоръчват това да се случи 24 часа след раждането. Също така не трябва да потапяте новороденото във вода, докато областта на пъпната връв и обрязването (ако бебето ви е имало такова) не са напълно заздравени. До този момент почистването с гъба трябва да е основния метод за почистване.

2. Колко често да къпете бебето си

Въпреки, че няма категорични изследвания, които да определят колко често трябва да къпете новороденото, по-добре е да не го правите често. Започнете с рядко къпане, приблизително веднъж или два пъти седмично. Можете да увеличите честотата, когато бебето поотрасне.

3. Внимателно влизане и излизане от банята

Важно е да се добави, че къпането на вашето мъниче може да бъде опасно, ако не се извършва внимателно. Най-добрият вариант е да имате партньор или друг възрастен наблизо, който да ви подаде бебето и да го вземе отново, когато сте готови да излезете. Ако наблизо няма други възрастни, които да ви помогнат, уверете се, че можете безопасно да премествате новороденото във и от ваната. Избягвайте да ставате и да излизате от ваната с бебето на ръце.

Добра идея е също така всичко, което ще ви е необходимо, да е вече подредено и на една ръка разстояние. Преди да влезете във ваната, подредете всичко необходимо - от кърпи, сапун и хавлии до пелени, лосион и дрешки. По този начин, докато сте във ваната, можете лесно и безопасно да достигнете до това, което ще ви е необходимо.

4. Изберете правилните продукти

Използвайте само тествани за чувствителност продукти, предназначени за бебета, във водата и върху бебето. Кожата на бебето попива много ефективно всичко, което се поставя върху нея. Разбира се, сапунът е само малка част от процеса на къпане. Трябва да имате под ръка подходящ овлажняващ продукт след баня.

Снимка: Shutterstock

5. Подготовка на водата

Преди да влезете с бебето във ваната, проверете температурата, като потопите лакътя си във водата, която трябва да е топла, но не прекалено гореща. Продължавайте да проверявате температурата. Когато стане твърде хладна, времето за къпане е приключило и се налага да излезете.

6. Разпенете, изплакнете и овлажнете

Използваното количества сапун несъмнено трябва да бъде минимално. Специалистите напомнят, че кожната бариера при бебетата все още съзрява, което ги прави по-чувствителни към дразнители и изсушаване.

Освен това не забравяйте да люлеете главата на бебето с едната си ръка, докато го къпете с другата и също така да сте сигурни, че сте стабилни във ваната.

Отново, не се изправяйте и не излизайте от ваната с детето на ръце, след като се изплакнете. Ако наблизо има друг възрастен, първо подайте бебето на него. Накрая подсушете бебето си добре и го увийте в кърпа, така че да запази топлината на тялото. Уверите, че то е добре подсушено, преди да нанесете хидратиращ продукт върху кожата му.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа