7 начина да успокоите бебето, когато плаче

Този процес може да се окаже много стресиращ, но е важно да запазите спокойствие

08 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Утешаването на плачещото дете понякога изобщо не е лесно и може сериозно да стресира родителите. Основното, което съветват специалистите, е да запазите в такъв момент спокойствие, защото вашето притеснение и изнервеност автоматично се предава на бебето и го прави още по-неспокойно.

На думи е лесно, но на практика търпението се оказва сериозно изпитание. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат в такава ситуация.

Защо плаче бебето

Важно е да разберете коя е причината за плача на малкото, защото така по-лесно може да разрешите казуса. Ако става дума за пълен памперс например, ще го смените с чист и то веднага ще се успокои. Ако е гладно, ще го нахраните.

Но има доста ситуации, когато бебето плаче по неясна причина и просто не знаете как да го успокоите. След като отстраните очевидните дразнители и педиатърът ви изключи вероятността да е болно, може да опитате някоя от следните, доказани във времето техники.

Снимка: Shutterstock

Повийте го съвсем леко

Това винаги създава усещане за уют и топлина, подобна на тази в утробата, което действа успокояващо на бебето. Повиването много помага и в случаите, когато новороденото не успява да заспи, а има нужда от сън. Но не го пристягайте в никакъв случай, тъй като това не е полезно. Достатъчно е леко да го завиете и гушнете, за да създадете илюзията за утроба.

Насърчете го да суче

Бебетата лесно се успокояват по този начин. От една страна смукателният рефлекс им действа релаксиращо, от друга – запълването на коремчето с храна, също успокоява. Ако смятате, че не е време за хранене, предложете му палеца си, който то да засмуче – и това има ефект. Залъгалката също върши работа.

Разходете го в слинг

Носенето на бебето в слинг е чудесен начин да го успокоите. Новороденото оценява усещането за близост и ритъма на стъпките ви, а и чува сърцето ви – точно, както го е слушало, докато е било в утробата.

Залюлейте го

Независимо дали е на ръце или в бебешка люлка, това действа успокояващо. Люшкането наподобява движенията, които бебето е усещало, докато сте го носили в корема си девет месеца.

Снимка: Shutterstock

Използвайте бял шум

Някои бебета се успокояват от тези шумове много бързо, така че може да опитате и такъв вариант. Бял шум произвеждат прахосмукачката, сешоарът и вентилаторът. С последното трябва да внимавате, защото не бива да има течение. Най-безобидно и лесно е със сешоар. А може да използвате и запис на бял шум.

Изпейте му песничка

Вашето бебе няма представа дали пеете фалшиво или вярно, така че това изобщо не трябва да ви притеснява в този момент. Онова, което то усеща е любовта, която струи от гласа ви. Всички бебета обичат мама да им пее, така че не лишавайте вашето от това.

Направете му масаж

Масажирането на бебето е изключително релаксиращ ритуал, който не само успокоява бебето, но и действа сближаващо, създавайки една невидима и много силна връзка между новороденото и неговата майка.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа