Защо пада косата на бебето

И трябва ли това да притеснява родителите

17 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Бебето постепенно губи косата. И много родители изпадат в паника. Спокойно! Това е напълно нормално явление за първите шест месеца от живота на малкото.

Причините наистина могат да бъдат многобройни. Но ако все пак се притеснявате, че може да има здравословен проблем, най-добре се консултирайте с лекар. Най-често обаче падането на косата се дължи на механични причини, които са лесно разрешими.

Какво представлява неонаталният косопад

Някои бебета губят косата си през първите шест месеца от раждането, за да бъде направено място за растеж на новата коса.

Това е абсолютно нормално и няма за какво да се тревожите. В този период малкото изглежда леко проскубано, но може да бъдете спокойни, че скоро ще има хубава и гъста коса.

Кои са най-честите причини

- Триене: Триенето на главата на бебето в по-груби повърхности може да доведе до падане на косата. А за него груби повърхности са повечето материи, до които се докосва: хавлията за баня, килимчето за игра и дори чаршафчето в леглото му. Всичко това може да причини косопад, но след това косата отново започва да расте.

- Използване на химикали: Някои бои, с които са оцветени играчките или материите, до които се докосва, могат също да причинят падане на косата. Това може да бъде причинено и от по-агресивните перилни препарати, които като цяло не са подходящи за деца.

- Сушене: Излагането на косата на бебето на прекомерна топлина по време на сушене също води до косопад. Ако използвате сешоар, то трябва да го настроите на най-ниската температура (не студена струя обаче). По принцип не се препоръчва топлинно обработване на косата при малки деца, така че най-добре е изобщо да отпадне този начин на сушене.

- Стегнати прически: Много е сладко, когато бебето има „кукуригу“ на върха на главата или друга симпатична прическа. Но не е полезно за него. Издърпването на косата с гребен или четка, за да бъде прибрана и оформена на стегнати опашки или плитки, може да увреди космените фоликули и да причини косопад. Ако искате да направите фризура, нека тя е по-хлабава. Също така пипайте косата на малкото изключително нежно. А най-добре в тази възраст косата да бъде оставена къса. За красиви прически има време.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа