5 наистина добри причини да играете с детето

Това е полезно не само за неговото развитие, но и за вас

Снимка: Shutterstock

Времето, прекарано в игра с децата, се счита за печелившо от всички специалисти. Като повечето експерти изрично подчертават, че то носи много ползи не само на малчуганите, а и на възрастните.

Намаляването на стреса, преоткриването на творчеството и подобряването на настроението са само малка част от плюсовете, които дава играта с децата.

Тя обаче носи и нещо изключително важно, което в никакъв случай не бива да се подценява – създава много силна връзка между деца и родители. Доказано е, че в семействата, в които това е правено, след време се запазват изключително здравословни и стабилни отношения. А и съвместната игра е важен урок за детето, което то несъзнателно пренася в живата си и като възрастен.

Играта е и чудесен момент, когато може да си споделите най-различни истории – и весели, и тъжни, да откриете заедно решения на различни проблеми, да се забавлявате и дори за момент да се почувствате отново дете.

Ето и 5 конкретни ползи, които тя носи на родителите, не само на децата.

Снимка: Shutterstock

Тренира различни умения и сили

Според различни проучвания, играта с децата укрепва имунната система и повишава психологическата устойчивост на възрастните.

Освен това, когато проектират или изграждат светове заедно с най-малките, родителите имат възможност да дадат воля на въображението и креативността си.

А това са умения, които невинаги им се налага да използват в ежедневието си на възрастни. Това повишава личното им удовлетворение.

Но експертите предупреждават - времето, прекарано заедно в игра не бива да бъде много дълго, тъй като детето има нужда и от самостоятелни занимания.

Редуцира напрежението и стреса

За най-малките е истинска радост, когато могат да си играят с мама и татко. Същото усещане носи играта и на възрастните, стига да се потопят в нея и да забравят за проблемите, натрупани през деня.

Когато играят с децата, родителите се освобождават от напрежението и стреса по един много прост, бърз и приятен начин. Но е важно да правят това с удоволствие, а не по принуда, защото само така би имало ефект.

Ако се включат в играта насила, детето веднага ще забележи това и няма да изпита такава радост. А и може да се почувства леко обидено. Така че, ако наистина нещо ви възпира и не желаете да правите това сега, по-добре отложете за друг път.

Но е добре да свикнете постепенно да го правите, защото играта с малчуганите е наистина най-доброто антистрес средство, което може да си осигурите след напрегнат работен ден.

Прави домашните задължения по-забавни

Дори някои досадни домашни задължения могат да бъдат превърнати в забавление, което да правите заедно с децата.

За малчугана не е задължително играта да бъде непременно с играчка. Напротив – колкото повече фантазия проявите, толкова по-добре. Най-ефектни са импровизираните играчки.

А в ранна възраст децата много обичат да копират възрастните и да правят нещата, които прави мама у дома. Така се чувстват достатъчно големи. Така че и това е чудесен вариант.

Има достатъчно домакински занимания, които може да превърнете в игра, съобразявайки се разбира се, и с възрастта на детето. То може да помага в кухнята, при почистването, да ви подава щипките за прането като ги преценява по цвят, съответстващ на дрехата, което трябва да закачите.

Може да сгъва заедно с вас изпраните и изсушени чаршафи, като докато правите това може да му разкажете за различните геометрични фигури: квадрати, правоъгълници, триъгълници, демонстрирайки нагледно как изглеждат и как от един квадрат, може да се получи триъгълник.

Въпросът е просто да проявите фантазия и да превърнете задълженията в нещо забавно и креативно, което носи не само удоволствие, но и ползи за малчугана. А на вас помага да не усетите кога сте свършили с всичката досадна домакинска работа.

Подобрява отношенията и изгражда доверие

Докато родителите и децата играят заедно, се случва да споделят моменти на визуален и физически контакт, които подобряват отношенията и баланса на семейството.

Тези прекрасни мигове завинаги остават в паметта. Но има някои дребни детайли, за които трябва да внимавате, съветват психолозите.

Не бива да превръщате играта в изповедалня и да притискате детето, за да научите нещо, което е много важно за вас, тъй като това го кара да се отдръпне и затвори в себе си.

От друга страна физическият контакт е добре да се случва с изричното позволение на детето. По-правилно е да му кажете, че искате да го прегърнете и да го помолите да ви разреши, вместо да се нахвърляте мечешки върху него.

Така ще му спестите евентуалния стрес, но и ще го научите да уважава тялото си, когато порасне и да преценява правилно кои физически контакти са разумни.

Снимка: Shutterstock

Смехът по време на игра лекува душата

Другата голяма полза, която родителите получават от играта с деца, е, че в такива моменти имат възможност да се смеят искрено и неприкрито.

Според Жаклин Хардинг, изследовател от Университета Мидълсекс, Лондон, смехът е своеобразна форма на „джогинг за душата“, защото спомага за подобряване на здравето, намалява притесненията и споделя интимност и спокойствие.

И е ключ към решение на още няколко проблема, които често притесняват родителите: дали не правят грешки, дали поведението им спрямо децата е правилно, дали не преувеличават някои свои страхове.

В такава ситуация разсмиването успокоява и слага всичко на точното място.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа