6 важни правила за писмото до Дядо Коледа

Помогнете на децата да го напишат, ако не искате да се превърне в дълъг списък за пазаруване

05 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Съществува огромен и съвсем реален риск писмото до Дядо Коледа да се превърне в безкраен списък с молби, между които и такива, граничещи с фантастиката. Няма нищо лошо в това детето да изпробва полета на мисълта си, но нека не забравяме, че подаръците се осигуряват не от Дядо Коледа, а от родителите. Които често се изправят през сложни казуси и не знаят кои от всички изброени злини да изберат и кои да отхвърлят. Пътуването до Марс е ясно – то на секундата отива в коша за боклук. Но какво да правят с поредните колички, конструктори, кукли, прекалено скъпите технологични джаджи или живото пони?

Писмото до белобрадия старец обаче може да се превърне в идеалната възможност да накарате децата да се замислят над своите действителни избори и нужди, да се научат да подбират и преценяват, да изследват собствените си желания и какво действително много биха искали да получат, а не всичко, видяно в телевизионните реклами.

За да се случи това, въведете 6 важни правила, на които да отговаря тяхното писмо. Това ще ги накара да се замислят и е наистина ценен урок, който им помага и за растежа.

1. Сложете лимит на подаръците

Това ще помогне не само на вас, а и на детето да разсъждава върху това, което наистина иска и без какво може да мине. Така то само ще селектира истинските си желания. Броят на подаръците зависи от финансовите възможности на всяко семейство, но не бива в никакъв случай да надхвърля 6. Над това число даровете вече се превръщат в разхищение и разглезване, което не е полезно за детето.

2. Научете го на правилото – нова срещу стара играчка

Това е добър начин да накарате детето да изхвърли счупените играчки и да разчисти пространство за новите. А онези, с които отдавна не играе, може заедно да подарите на друго дете, за което сте сигурни, че ще се зарадва.

3. Помогнете му да обмисли желанията си

Сега е моментът да го научите да разсъждава защо наистина иска тази или онази играчка (и дали смята да играе след това с нея или я харесва заради рекламата). Това е полезен урок, който ще му помага много в бъдеще, когато има да решава далеч по-сложни въпроси.

4. Съберете информация

Това ще ви помогне да го насочите в посока, така че да не превърне писмото в безкраен списък за пазаруване, а да включи наистина най-исканото. По този начин детето ще се научи да планира правилно желанията си. Не само по отношение на това писмо, а по принцип.

5. Въведете забранени думи и изрази

Такива са: „искам“, „трябва“, дължиш ми“ и всички подобни. Детето трябва да разбере, че това не са заповеди, а молби, които могат да бъдат или да не бъдат изпълнени. Тъй като Дядо Коледа не е само на негово разположение и понякога може да е в състояние да изпълни само една от молбите му. Урокът тук е повече от ясен.

6. Пропуснете един подарък

Никога не изпълнявайте всичко, изредено в писмото. Оставете едно желание неизпълнено, за което припомнете отново, че Дядо Коледа не е длъжен и няма как да донесе всички изредени играчки. Задоволяването на всички желания и капризи не е полезно за малчугана, тъй като лесно разглезва и е стъпка към презадоволяването.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа