4 игри за най-малките, когато навън вали

Те са не само забавни, но и полезни за децата

16 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Кой казва, че когато навън вали, трябва да е скучно в дома? Със сигурност детето ще настоява да излезе, особено ако е във възраст, в която трудно може да му обясните защо това не е възможно точно сега. Но пък лесно може да разрешите проблема, ако му предложите нещо забавно и интересно. Което освен всичко друго, може да бъде и полезно за развитието му.

Предлагаме ви 4 забавни и лесни игри за лошото време, които със сигурност ще се харесат на най-малките.

1. Шарена кутия за спомени

Децата много обичат да събират разни дребни и непотребни, но за тях много важни неща. Вместо да ги разпръскват из стаята, може да им предложите да направите заедно кутия за спомени. Става изключително лесно, но пък е забавно. Трябва ви само една празна кутия – от обувки например, и повече пъстри хартии. Изрежете различни по размер и форма парчета от хартиите и облепете кутията. Може да оставите едната стена чисто бяла и децата да я изрисуват. Или да използвате различни цветове декоративно тиксо, за да добавите повече интересни елементи. Това занимание е много креативно и научава децата как да подбират цветовете и шарките.

2. На лов за дъга

Още една занимателна и полезна игра. Пригответе 2 контейнера и започнете да прибирате в тях разпръснатите из жилището играчки. Но не наред, а по цветове. В единия контейнер сложете играчки само в топли цветове: жълто, оранжево, червено. В другия приберете студените нюанси. Освен, че ще подредите жилището неусетно, детето ще свикне да разграничава цветовете по още едно тяхно свойство.

3. Начертайте, изрежете, оцветете

Истинска класика за запълване на времето. Децата обожават да попълват с цветове различни фигурки. Може предварително да си подготвите една купчина такива точно за такива случаи. Когато се наложи, извадете няколко и възложете задача на детето. Най-сполучливите после може да сложите в рамки, да подредите в колажи и с тях да украсите детската стая.

4.Тайните камбанки

Тази игра е също много забавна, но и познавателна. Вероятно вече сте правили опити, пъхайки в буркани, кутийки и шишета различни продукти, които при разклащане издават звук. Пак може да повторите това. Но след като разпределите различните продукти, завържете очите на детето с кърпа и го накарайте да отгатне по звука какво има в бурканчето, кутийката или шишето. После може да повторите, но този път завържете вашите очи и нека то ви изпита. Да видим кой ще бъде по-точен.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа