5 основателни причини да спрете да купувате играчки

Колкото по-малко са те в дома ви, толкова по-спокойно ще бъде детето

Снимка: Shutterstock

Играчките за детето са като хляба за възрастните. Но с тях не бива да се прекалява. Според италиански експерти, колкото по-малко са те в дома ви, толкова по-здравословна ще бъде атмосферата за децата. Доказано е, че малчуганите, които притежават малко играчки, растат по-добре и са много по-спокойни от презадоволените си връстници.

Ето и 5 конкретни причини, които ще ви накарат да спрете да купувате прекалено често играчки. Както и 3 съвета, които ще ви помогнат да се отървете от излишните.

Защо е полезно

1. Печелите пространство

По-малко играчки означава и повече пространство за игра. А това е важно, тъй като така децата няма да бъдат постоянно затруднявани от кутии, пълни с какво ли не.

2. По-презицен избор

Малкото играчки ще им помогнат да правят по-прецизен подбор, да каталогизират наличното и да елиминират ненужното, което е изключително ценно умение за бъдещия им живот.

3. Стимулирате емоциите

В центъра на преживяванията им вече ще стоят не материалните предмети, а емоциите, което ще им помогне да се научат да контролират чувствата си.

4. Научавате детето да оценява правилно

- Ще започнат да оценяват по-добре ситуациите, поставяйки в центъра само онова, което наистина има значение;

5. Насърчавате креативността

Липсата на готови играчки ще стимулира въображението и творческото им мислене само да измислят такива.

Как да се отървете от излишните играчки

1. Заедно отсейте излишните от интересните

Не става дума да измъкнете насила от ръцете на детето любимото му мече, само защото вече е с едно око, а да го накарате да прецени кои играчки вече не са му интересни или необходими, и заедно да ги подарите на друго дете, детска градина или просто да изхвърлите, ако са в твърде лош вид;

2. Подчертайте ползите и не правете нищо тайно

- Когато се разделяте с излишните, не го превръщайте в нещо драматично, защото така ще го направите по-трудно за детето. Нито пък изхвърляйте тайно от него играчки. Но пък подчертайте ползата от решението ви (то винаги трябва да бъде взето заедно) – например, с по-малко играчки стаята се подрежда много по-бързо и лесно;

3. Стиснете си ръцете

Ако детето не иска да се раздели с някоя от играчките си, но виждате, че отдавна не й обръща внимание, просто сключете с него договор да бъде прибрана за известно време (в гардероба или на тавана). След месец, два, а дори и повече, може да я размените с друга, която временно е станала безинтересна.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа