Как да накарате детето да подстриже косата си

5 съвета ще ви помогнат в това трудно начинание

28 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Между втората и петата година да заведете детето на фризьор или самите вие да подстрижете косата му е огромно изпитание, съпроводено с истерии, крясъци, сълзи и дърпане.

Как можете да се справите с проблема, при това с усмивка на лицето? На първо място трябва да бъдете търпеливи: това е фаза и като такава е предопределено да премине.

Няма да ви е лесно, но трябва да впрегнете наистина най-доброто, което можете да дадете като търпение, за да се случи подстригването. Детето със сигурност ще слага ръце на главата си, ще заявява категорично „Не!“, ще се дърпа и ще прави всичко, за което сте чели или слушали в този момент.

В повечето случаи причината е страх от раздялата с косата, все едно отнемате част от тялото му. Ето обаче 5 полезни съвета, които ще ви помогнат да преминете и през този етап от растежа.

1. Направете го заедно

Независимо дали е у дома или на фризьор, направете подстригването заедно. Когато детето види, че вие правите същото и оставате цели след отрязването на косата, ще се страхува много по-малко.

2. В компанията на приятел

Хитър номер е да организирате подстригването на две деца едновременно – вашето и неговия най-добър приятел. Така фризурата се превръща в забавна игра и притеснението остава на заден план. А доволни сте както вие, така и майката на приятелчето.

3. Добавете нещо ефектно

Обещайте на детето, че към подстригването ще има и нещо ефектно, което то харесва: цветни плитки за момиченцето или мълния за момченцето. Това вече поставя фризурата на друго стъпало.

4. Не отрязвайте косата прекалено

Драстичното намаляване на дължината на косата може да бъде наистина стресиращо за детето, така че започнете с нещо малко и компромисно и постепенно стигнете до желания ефект.

5. Обяснете защо се налага

Важно е детето да знае защо е необходимо да се подстригва. Като доводите за новата му фризура могат да бъдат най-различни: по-лесно измиване на косата, по-кратко сушене, предпазване от жегата или от въшки (ако съществува такъв риск)… Когато давате обяснение обаче, превърнете историята в приказка – като тази за Рапунцел, за да звучи по-ефектно.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.