Децата разпознават безпогрешно лъжата

При това – още от най-ранна възраст

Снимка: Shutterstock

Психолози от Илинойс направиха неочаквано откритие, което обяснява защо малките никога не успяват да се хванат на въдицата на някой – било то връстник или възрастен.

Оказва се, че децата от съвсем ранна възраст са способни да различат безпогрешно лъжата, особено ако е изречена от по-възрастните.

Как експертите откриват това

В експеримента, който психолозите провели, са взели участие деца на възраст между 2 и 2 и половина години. Резултатите удивили дори самите изследователите, защото малките били безкомпромисни в оценките си.

Те много точно разпознавали истината от лъжата и изобличавали онези, които опитвали да ги измамят, макар и с нещо дребно.

По време на своето изследване учените използвали теста „Сали – Ан“, при който се оценяват очакванията на детето и как ще действа то при лъжливи убеждения.

Какво показват резултатите

Истината е, че още на двегодишна възраст повечето деца успявали без проблем да определят кога възрастният срещу тях говори истината и в кой момент опитва да ги излъже.

Доскоро психолозите смятаха, че тези способности се развиват едва към четиригодишна възраст. Освен това много специалисти мислеха, че в ранна възраст това въобще не е възможно, тъй като хлапетата не разбират каква е разликата между истината и лъжата.

Коментари
Последни видеа