На каква възраст детето може само да изкачва стълбите

Психомоторното развитие не върви еднакво за всички, затова не избързвайте

11 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Изкачването и слизането по стъпалата е сложно упражнение за децата, които само преди няколко месеца са се научили да ходят. Психомоторното развитие не е еднакво за всички: има деца, които на 1 годинка спокойно правят първите си стъпки и такива, които не се откъсват от ръката на мама и татко до 16/18 месеца.

Всеки ден обаче те постигат малки постижения, които са спонтанни и им помагат да изследват света около тях. Рано или късно ще стигнат и то стълбите. Ето защо не трябва да прибързвате, а да насърчавате детето, но без да го притискате. Важно е то да усеща вашето присъствие и подкрепа, които му дават нужната увереност и спокойствие.

Снимка: Shutterstock

Първи опити

Стъпалата са притегателни за децата. Около година и половина мъничето ще прояви желание да се изкачи по тях. И обикновено го прави на четири крака, така че е съвсем нормално първите му опити да са нагоре, а не надолу.

Когато усвои баланса (първоначално ще трябва да го държите за ръце), то ще започне да прави опити и да се изправя. Това е инстинктивно движение и вероятно много родители ще си припомнят как педиатърът при първото си посещение е проверявал изправящия и автоматичния рефлекс за ходене на новороденото. На 2 или 3 месеца, когато бебето е поставено в изправено положение, с ходила на равна повърхност, то инстинктивно опитва да си разгъне крачетата и задържи, както и да прави подобие на крачки, все едно прескача препятствие.

На година и половина това движение е вече усвоено и детето успява да контролира силата и баланса при ходене. Затова прави опити за ново развитие – да се качва по стълби.

Кога може наистина само да използва стълбите

На около 20 месеца детето вече е самостоятелно. То умее не само да ходи много добре, но и да тича. Качва се и по стълби, държейки се с едната ръка за парапета и без да разчита на подкрепата на родител. Счита се, че това е обикновено времето, когато то наистина може само да използва стълбите.

Съветът на специалистите е да го оставите само да опитва, но винаги да сте наблизо, за да го подкрепите, ако случайно загуби равновесие. Така е по-безопасно, а и не пречите на развитието му.

Ще откриете още, че детето почти винаги изкачва стълбите, започвайки само с един и същи крак – например десния. Това е, защото така то се чувства по-стабилно и сигурно. Затова и спира на всяко стъпало и тръгва все със същия крак нагоре. Не го коригирайте, има време да се научи да прави изкачването и с двата крака.

Снимка: Shutterstock

От 3 годишна възраст

Стъпка по стъпка и преди всичко месец след месец детето развива своята самостоятелност и увереност. На 3 години то трябва да може да се изкачва по стълбите като възрастните, редувайки краката си и балансирайки на единия крак. Дори ще може да прави това и с играчка в едната ръка.

Спускането е много по-сложно. В тази фаза детето ще слиза по стълбите, като все още поставя двата крака на едно и също стъпало. Едва на 4 години то ще може да се изкачва по стълбите и тичешком, а ще се спуска с редуване на краката, но в по-бавно темпо от това на възрастните.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.