Помощ, малкото ми момиченце излиза (Част 1)

Какво да направите, когато дъщеря ви започне да се среща с приятелите си навън

16 Юли 2022 г.
Помощ, малкото ми момиченце излиза (Част 1)

Снимка: Shutterstock

Майка сте на момиче, което вече е в такава възраст, подходяща за излизане (без вас), влюбване (не онова, невинното, от детската градина), та дори самостоятелна ваканция (с приятелките разбира се, не със семейството). И как точно да сте спокойна в тази ситуация? Отговорът е един – трудно, да не кажем, че е почти невъзможност. За вас тя е все още малкото ви момиченце, а както знаем фантазията на майките е огромна или иначе казано – „Дано не ти се случва онова, което си го мисли майка ти“.

Истината е, че това е сложен период, в който отговорността на майката е действително огромна. Защото тя трябва хем да опази порасналото си момиче, хем да бъде негова най-добра приятелка (за да не прекъсне доверието помежду им), хем да бъде опора (а неминуемо ще има нужда от утешителни думи и разбиране), хем да я предпази от всичките злини на света (доколкото може). Последното е и най-важното, поне в мислите на всяка една майка, което обаче не означава, че останалите трябва да се подценяват.

И така, какво да направите, когато дъщеря ви започне да излиза, да се среща с приятели и да води самостоятелен живот. За какво трябва да сте подготвени и как да реагирате в определени ситуации?

Снимка: Shutterstock

Не укорявайте, а подкрепете

Първото излизане с приятели на момичето за повечето родители е откровен ужас. Но рано или късно този момент настъпва. Важното е да подготвите детето си и да го приемете като естествен етап от нейното развитие. Задачата на родителите е да насърчават откъсването от детството, а не да укоряват детето си, че иска да върви напред.

Независимо дали става въпрос за излизане на пица, домашно парти, кино или просто разходка с приятели, това е моментът, когато момичето ще направи своя голям дебют като самостоятелна личност. То също е неуверено, така че има нужда от вашата подкрепа.

Как да реагирате

Когато дъщеря ви зададе въпроса: „Мамо, мога ли да изляза с приятели?“, много важно е да дадете правилния отговор. Кажете „Да“, но поставете граници, особено ако е под 18 години. Такава граница е часът, в който трябва да се прибере. И също така – кога може и кога не може да излиза. Когато е на училище, а не във ваканция, уикендът е по-подходящ за такива излизания, тъй като няма да има много домашни за следващия ден.

Проверете също така какви са намеренията й. Не става дума да проведете полицейски разпит, а да упражните здравословната доза контрол, за да сте сигурни, че детето ви няма да попадне в лоша компания. Важно е да знаете с кого излиза и къде ще бъдат, но попитайте и как смятат да се забавляват. Ако е домашно парти, задължително трябва да има поне един възрастен, който да контролира нещата.

Полезни ли са забраните

Много повече ефект ще има, ако обяснявате, а не забранявате. Вместо да изброявате какво не бива да прави, по-добре обяснете какви са вашите очаквания. „Очаквам да не пиеш алкохол, когато си с приятелите си“ ще има много по-голямо въздействие отколкото, ако директно заповядате: „Не пий!“

На тази възраст е важно да разговаряте много, да обясните какво означава да излизат сами и какви биха били последиците от някои техни избори. Различни изследвания върху рисковото поведение (пушене или пиене) показват, че свободното говорене за това в семейството може да помогне за намаляване на проблема. Симулацията на определена ситуация по време на разговора поставя момичето пред различни варианти, което пък го кара да размишлява и да бъде по-критично.

Да живее независимостта

Около 12-13-годишна възраст повечето деца искат вече да бъдат независими. Родителите не трябва да възпрепятстват тази тяхна нужда. Но е важно да ги научат на правилните начини как да постигнат и се насладят на своята независимост. И тук вече е много важна ролята на родителите, които са първите ментори в живота на своето дете.

Винаги помнете, че няма фиксирани и определени правила по отношение на дисциплината и образованието. Здравият разум, любовта и уважението трябва да надделяват между страните.

Конфликти между майка и дъщеря

Неминуемо се случват и не бива да правите драми или крайни изводи от това. Макар и смекчени покрай по-съвременното мислене на доста родители, конфликтите между поколенията си остават. Но те не бива да са повод за прекъсване на диалога, а необходимост от премоделиране на връзката. А и сблъсъкът между деца и родители е част от растежа на децата, нека не забравяме това. Най-често този сблъсък е между майката и децата, тъй като бащата обикновено е по-неконфликтната личност в семейството. Подрастващите инстинктивно „усещат“, че отношенията с майките предполагат по-големи затруднения при постигането на автономност, а причината е по-голямата емоционална зависимост. Майката е тази, която несъзнателно държи децата си обвързани с миналото. Тя играе амбивалентна роля, тоест вдъхва сигурност, но в същото време прави детето зависимо. Това е и причината за сблъсъка – детето опитва да се освободи от тази зависимост и да утвърди собствената си индивидуалност. Което не означава, че отхвърля майката като такава.

Снимка: Shutterstock

Полова идентичност

В същото време връзката между майка и дъщеря е по-интимна по причина на половата идентичност. В тази фаза майката може да има както положително, така и отрицателно влияние. Дъщерята несъзнателно може да опита да нарани своята майка. Това е егозащитна реакция. Забелязва се и отчуждение, но то е защото следва друг етап от съзряването на детето. И майката е тази, която трябва да го освободи от своето влияние. Това всъщност е и нещото, в което най-много майки се провалят – точно заради майчинския инстинкт.

Когато това се случи, тийнейджърката (говорим за много ранните етапи на юношеството) започва да се отдалечава и да разхлабва онези връзки, типични за детството (преди юношеството), които досега са били много полезни, но опасни оттук нататък. Тази (майчина) връзка трябва да се разхлаби, за да се освободи място за други женски връзки (с приятелките, приятелите), полезни за развитието на други модели, необходими й за бъдещия живот.

Послушното момиче

Покорната и непротестираща дъщеря със сигурност е по-удобна и крие по-малко неприятности за родителите. С нея животът е далеч по-спокоен. Но послушното момиче в един момент рязко пораства и тогава може да стане опасна за себе си. Всъщност покорството е по-притеснително, отколкото бунтарството. Защото във втория случай родителите имат някаква представа какво да очакват, докато в първия те могат да бъдат внезапно и много неприятно изненадани.

Спокойствието е индикация и за неестествена привързаност, което се отразява на фазата на растеж по негативен начин. Затова не се успокоявайте, а опитайте да говорите с детето си, дори когато не ви създава никакви притеснения.

По материали от Mamma sto bene

Да поговорим

6 начина да говорим с тийнейджърите за секса

Да поговорим

Кои са най-честите проблеми на тийнейджърите (Част 1)

Хранене

Трудната връзка между тийнейджърите и нормалното хранене

Още от Да поговорим

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Кой избира име на детето

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

След като разпознаем нуждите на вътрешното си Аз, можем да го успокоим.

Снимка: Shutterstock

4 неща, които трябва да дадете на вътрешното си Аз, за да се успокоите

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Анджелина Джоли

Снимка: Getty images

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

10 речеви умения на 3-годишното дете

То може да общува съвсем пълноценно

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Еминем стяга сватба

Хейли Джейд публикува видео, на което приготвя куфара за моминското парти

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Кой избира име на детето

Как да решим вечния спор, със съвет на психолог, свещеник и екстрасенс

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Ето каква е гледната точка на метода Монтесори

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян