Как с помощта на цветята може да забавлявате децата

Още един вариант за игра, който може би все още не сте опитвали

16 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Малките деца обичат игри, в които има и малко наука. Тоест нещо се променя пред очите им и то по много ефектен начин.

Не си мислете обаче, че е нужно да разбирате от химия, физика, биология и какво ли още не, за да правите такива опити и у дома. Предлагаме ви една лесна, интересна и най-важното – ефектна идея с… цветя, която със сигурност ще впечатли малчуганите.

Какво представлява

Става дума да експериментирате с цвета на цветята. А той може много лесно да се промени, ако знаете как. Това е и начин да обясните на децата за капилярното действие или способността на течността да тече нагоре, напук на гравитацията.

Пред очите им оцветената вода ще се качи по стъблото на цветето, ще достигне до цветните венчелистчета и ще ги обагри по много интересен начин. Това е всъщност явлението, което позволява на дърветата да черпят вода от земята през своите корени.

Какво ви е необходимо

Най-добре да използвате бели цветя, защото така промяната на цвета е най-ярка и видима. Или листа от китайско зеле, които са продълговати и светли, и също лесно ще се оцветят. Другото, което ви е необходимо е хранителна боя, капкомер и прозрачен съд с обикновена вода (обикновен буркан от компот върши идеална работа).

Първо напълнете съда с вода наполовина. Добавете към нея няколко капки от боята и разбъркайте, докато се разтвори. Поставете в буркана цветето и изчакайте около един час. А след 24 часа то вече ще е напълно оцветено. Може да подготвите и няколко буркана с различни бои, за да си направите един пъстър и необикновен букет.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.